• woensdag 29 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

LVV wil markoesateelt landelijk uitbreiden

| suriname herald | Door: Redactie

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wil samen met markoesatelers van Apoera het markoesaproject dat onder de vorige regering was opgestart, evalueren en landelijk uitbreiden. Nadat het project in 2020 was opgestart, hebben de 32 landbouwers op Apoera met wateroverlast te kampen gehad. 

Thans zijn er slechts twee over, waarvan een aan uitbreiding heeft gedaan. LVV ziet echter landelijke potentie in het project. LVV-minister Parmanand Sewdien maakte deel uit van een delegatie onder leiding van president Chan Santokhi, die zondag Apoera heeft bezocht. Daarbij zijn ook de markoesa-aanplanten aangedaan. 

De vrucht die geteeld wordt is een hybride Braziliaanse ras dat

een snellere oogst biedt. In de delegatie van de president was er ook een vertegenwoordiger van het Nationaal Ontwikkelingsfonds voor Agribusiness (NOFA). 

De boeren werden geïnformeerd over de financieringsmogelijkheden die dit fonds biedt. Met de landbouwers zal worden nagegaan welke machines zij nodig hebben om hun activiteiten uit te voeren. Zij zullen worden begeleid door medewerkers van een LVV-kantoor dat recent op Apoera geopend is. Verder zal LVV hen in contact brengen met een bedrijf dat fruit opkoopt, verwerkt en op de markt brengt.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie