• vrijdag 15 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

LVV bezig laboratorium aan te schaffen voor bodemonderzoek rijstvelden

| dagblad suriname | Door: Redactie

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is bezig een bodemlaboratorium aan te schaffen ten behoeve van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (ADRON). Met dit bodemlab zal  precies nagegaan kunnen worden hoe het gesteld is met de aanwezigheid van voedingsstoffen in de bodem van de rijstvelden in de verschillende polders. Op deze manier kan de bodem dan gericht met de nodige voedingsstoffen worden bemest, met verlaagde kosten als resultaat. 

Volgens Landbouw-minister Parmanand Sewdien is de bodem in vooral de oude rijstpolders zowat uitgeput. Het is nodig de bodem aan te sterken middels toediening van de nodige voedingsstoffen. Bodemonderzoek

door het lab zal precies kunnen aangeven met welke stoffen er bemest moet worden. Traditioneel wordt de aanplant in de rijstvelden met ureum bemest. Labonderzoek zal moeten uitwijzen waar de bodem nog aan voedingsstoffen ontbreekt.

De NPK kunstmest (Stiktof, N / Fosfor, P / Kalium, K), die sinds vorige week door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij onder de kleine rijstboeren wordt verstrekt, bevat stikstof, fosfor en kalium. Dit zijn basisvoedingsstoffen voor de bodem.

Tegemoetkoming overheid

Als compensatie c.q. tegemoetkoming aan kleine padieverbouwers voor de vele tegenslagen in de voorbije seizoenen, heeft de overheid gemeend NPK kunstmest aan hen te verstrekken. Kleine

padieboeren maken tot maximaal 30 hectare aanspraak op een zak NPK kunstmest van 50 kilogram. per hectare. In de afgelopen seizoenen heeft de rijstsector te kampen gehad met wateroverlast, rattenplaag, droogte en watertekorten. Het vorige seizoen kregen de kleine padieboeren 1 zak ureum per hectare van de overheid.

De tegemoetkoming vorig seizoen met ureum, en dit seizoen met NPK kunstmest, heeft volgens minister Sewdien te maken met het feit dat de overheid vindt dat boeren moeten blijven produceren. De 1 zak kunstmest per hectare is een tegemoetkoming en dekt bij lange na nog niet de volledige behoefte. Per hectare zijn er circa 6 zakken kunstmest nodig voor bemesting.

De NPK kunstmest die sinds vorige week donderdag onder de kleine boeren wordt gedistribueerd komt uit Brazilië. De kosten ervan zijn SRD 2.350 per zak.

De afgelopen dagen verloopt de distributie onder de boeren gestaag. Boeren komen hun “aandeel” aan kunstmest zelf ophalen bij het bedrijfsemplacement van rijstexporteur Bhagwatpersad Ramadhin te Longmay in Nickerie. Tot en met deze week hebben ze daartoe de gelegenheid. Meer dan 1000 kleine padieboeren maken aanspraak op de kunstmest.

SS

| dagblad suriname | Door: Redactie