• zondag 24 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

LNG-invoer op de Surinaamse radar voor energieontwikkeling

| snc.com | Door: Redactie

Volgens Dave Abeleven, directeur van de energieautoriteit (EAS) van het land heeft Suriname drie ontwikkelingswegen voor de energiesector geïdentificeerd voor de komende 10 jaar.

De presentatie van de functionaris op de Carivs Caribbean olie- en gastop benadrukte dat één route voorziet in de mogelijke import van vloeibaar aardgas (LNG) vanaf 2026 om gas-naar-stroomprojecten te implementeren als onderdeel van decarbonisatie en energietransitie.

De LNG-optie zou een aanvulling vormen op de huidige plannen om stroomopwaartse ontdekkingen van koolwaterstoffen in productie te nemen.

Read APA vergroot de oppervlakte van Suriname tot meer dan 400Mb

Een andere mogelijkheid zou de bijdrage van waterkracht versterken, die samen met gas

de belangrijkste bron van elektriciteit zal zijn.

Een potentieel waterkrachtproject is Tapajai, dat zal afhangen van de uitkomst van de milieu- en sociale effectbeoordeling.

Een derde mogelijkheid is gericht op andere hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie voor off-grid en drijvende systemen, biomassa en wind.

In het geval van biomassa blijkt uit de beoordeling van Abeleven dat deze bron naar verwachting geen significant deel van de opwekkingsmix zal uitmaken en dat bestaande informatie erop wijst dat onshore- en nearshore-windbronnen mogelijk niet voldoende zijn om deze technologie een significante rol te laten spelen. bijdrager.

Op het gebied van de vraag vertelde Abeleven de luisteraars dat er vier

scenario's zijn opgesteld: business as usual (1-3% jaarlijkse groei), nieuwe industriële afname (minder dan 100 MW) van een kleine tot middelgrote petrochemische fabriek, nieuwe industriële afname (100- 500 MW) van een aluminium- of goudmijnraffinaderij, en Arco Norte, een 3GW-energie-exportcorridor met Guyana en Brazilië.

Abeleven zei ook dat sectorhervormingen aan de gang zijn met betrekking tot het wettelijke en regelgevende kader en gericht zijn op onder meer toegang tot energie en betaalbaarheid, evenals bestuur.

S

Suriname's geïnstalleerde stroomopwekkingscapaciteit bedraagt ​​510 MW, waarvan 62% thermo, 37% waterkracht en 1% zonne-energie. De piekvraag ligt rond de 229 MW.

Nationale oliemaatschappij Staatsolie levert via haar energiedochter SPCS 70% van de elektriciteit en staatsenergiebedrijf EBS de rest.

Momenteel is 87% van de totale energievoorziening van Suriname (TES) afkomstig van olie, waarvan 35% wordt gebruikt voor energieopwekking, 25% voor transport en de rest voor andere sectoren; en 9% van de TES is afkomstig van de Afobaka-waterkrachtcentrale (foto).

| snc.com | Door: Redactie