• dinsdag 05 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘LANGETERMIJN ENERGIESTRATEGIE VEREIST POLITIEKE COMMITMENT’

| united news | Door: Redactie

Foto: Aan het woord is energieconsultant Dave Abeleven, naast hem zitten de overige panelleden van de workshop.

Er dient politieke commitment te zijn over een lange termijn energiestrategie voor Suriname. Voor een zo groot mogelijk draagvlak moeten bij het maken hiervan zowel parlementaire als buitenparlementaire politieke partijen betrokken worden.

Deze strategie zal bij wet moeten worden vastgelegd. Dat zei energieconsultant Dave Abeleven tijdens een workshop in Torarica. “Alles valt en staat met een langetermijnvisie”, kreeg hij als bijval van Orlando Olmberg, voorzitter van de Suriname Energy Chamber (SEC).

Abeleven stelt dat hoewel regeringen wetten kunnen veranderen en het geen garantie is dat de

langetermijnstrategie zal worden uitgevoerd zoals aanvankelijk bedoeld, het als vertrekpunt moet dienen. “Het kan niet zo zijn dat we niet met elkaar kunnen samenwerken; dat we geen consensus kunnen vinden over the way forward. Dat mag niet het geval zijn.” Van belang is dat een begin wordt gemaakt door alle belanghebbenden om zich te committeren aan de lange termijn energievisie voegt hij toe.

Politieke partijen en andere maatschappelijke organisaties dienen zich daarachter te scharen. Het hoeft volgens Abeleven nog geen plan te zijn dat tot in de kleinste details is uitgewerkt, maar de contouren moeten duidelijk zijn.

Desgewenst zal de strategie om

de vijf jaar naar gelang zich nieuwe ontwikkelingen voordoen aangepast dienen te worden. “Ik hoop dat die commitment komt, omdat het land er voordeel aan zal hebben.”

SEC-topman Olmberg stelt dat elke ontwikkeling gericht op vooruitgang begint met een gedurfde visie. Hierbij is “perspectief” van de belanghebbenden, waaronder het bedrijfsleven, ook van belang meent hij. De overheid zal echter sturing moeten geven aan het proces om de energiebehoefte van het land te dekken. Zo zullen er keuzes gemaakt dienen te worden hoeveel van de energiebehoefte gedekt dient te worden door olie- en gas en hoeveel door groene energiebronnen.

Vanuit het standpunt van het bedrijfsleven zal moeten worden nagegaan wat winstgevend of kostenbesparend is, terwijl op macro-economisch niveau nagegaan zal moeten worden wat voordelig is voor het land. Belangrijk is volgens Olmberg ook dat wordt nagegaan hoeveel percentage bos moet blijven staan om Suriname carbon-negatief te houden of wat nodig is dat het land carbon-neutraal is.

Vanuit de zaal werd opgemerkt dat Suriname’s focus moet zijn om de thermische opwekking die momenteel voor circa vijftig procent van de stroomvoorziening zorgt omlaag gebracht dient te worden. Daarnaast moet het streven zijn om de bosbedekking te behouden zoals die nu is. Voorts werd aangevoerd dat energiezekerheid de grootste prioriteit moet zijn.

Nicky Morris, vicepresident Business Development bij TotalEnergies Suriname voerde aan dat het realiseren van een mix van groene energie en energie uit fossiele brandstoffen een gezamenlijke inspanning vereist. De eerste stap volgens haar is om alvast energie te produceren. TotalEnergies doet dat in Suriname alvast met het ontwikkelen van de olie in Blok 58.

Nu al is begonnen met de bouw van de productiefaciliteit die volgens haar de modernste wordt die tot nu toe in de industrie wordt gebruikt. Kunstmatige intelligentie zal in de productiesystemen geïntegreerd worden. “TotalEnergies brengt de beste technologie naar Suriname. Schonere energie is een absolute noodzaak”, stelde ze.

Oscar Bernal, business development manager voor Suriname en Guyana bij Siemens Energy, merkte op dat er een balans in de beschikbaarheid van de energievormen moet zijn. Landen moeten in staat zijn betrouwbare energie te produceren. Daarbij is niet alleen technologie belangrijk, maar ook een langetermijnvisie.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: REGERING GAAT VOOR MEERSPOREN ENERGIEBELEID

| united news | Door: Redactie