• vrijdag 31 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Kookgasprijs wordt duurder; alleen vier gesubsidieerde gascilinders per gezin

| suriname herald | Door: Redactie

De samenleving gaat haar borst moeten natmaken, want de regering zal ook de subsidie op kookgas(prijs) en de energietarieven afbouwen. De subsidie voor kookgas en elektriciteit kost de staat ruim SRD 3,2 miljard op jaarbasis. Dit kan niet zo verdergaan, volgens de ministers David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning.

De prijzen van gascilinders zullen aangepast worden, maar de regering is zich degelijk ervan bewust dat zij het niet in een keer kan doen. Huishoudens betalen voor de 28 lbs gascilinders SRD 48,50. De prijs hiervan zou eigenlijk SRD 530 moeten zijn.

Raghoebarsing merkt op dat

in Guyana de prijs van een gascilinder met kookgas tussen de US$ 15 en US$ 20 ligt en in Suriname is dat ook de kostprijs. Hij zegt dat de subsidie nu voor iedereen geldt, maar daar komt verandering in.

Abiamofo legt uit dat de prijs van kookgas verhoogd wordt en wel marktconform. Om de gezinnen tegemoet te komen wordt er een mogelijkheid bekeken om per gezin op jaarbasis vier gascilinders te verstrekken tegen een gesubsidieerd bedrag. Willen de gezinnen meer, dan gaan ze die moeten aanschaffen tegen de verhoogde tarieven. Personen die kookgas nodig hebben voor commerciële doeleinden, zullen het verhoogde bedrag moeten betalen.

Raghoebarsing buigt zich eveneens over de stroomtarieven waar de staat voor iedere aansluiting een bedrag van SRD 260 subsidieert ongeacht rijk of arm. Dit hoeft niet en hij is van oordeel dat het weggehaald moet worden bij de rijken en gegeven moet worden aan personen die het nodig hebben. Hierin zal verandering komen, want het drukt zwaar op de begroting van de overheid.

Verhoging stroomtarieven
Abiamofo merkt op dat de stroomprijs verder verhoogd zou moeten worden met 20 procent, maar er wordt gekeken naar de sociale barometer. De verhoging is even aangehouden, zodat de regering kan nagaan in hoeverre ze andere instrumenten zouden kunnen inzetten. Er liggen voorstellen klaar die de regering aan het bestuderen is om te kijken hoe die geïmplementeerd kunnen worden in samenhang met het sociaal programma.

Hij voert verder aan dat het afbouwen van de stroomsubsidie niet in een keer zal lukken. Zo haalt hij aan dat de regering gezinnen had aangespoord om zich te registreren om in aanmerking te komen voor het overbruggingstarief voor elektriciteit.

De regering had verwacht dat ruim 70.00 huishoudens zich zouden registreren. Echter heeft slechts 15 procent hieraan gehoor gegeven. Toen er besloten werd om zelf naar de mensen toe te gaan is dit aantal gestegen naar 20 procent. De NH-minister legt uit dat er vanuit de samenleving niet wordt meegewerkt onder andere uit vrees dat de verkregen informatie gedeeld wordt met de Belastingdienst.

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie