
Koningsdag in Paramaribo: Suriname en Nederland benadrukken vriendschap, erfgoed en samenwerking
| waterkant | Door: Redactie
In een feestelijke sfeer werd afgelopen vrijdag op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo Koningsdag gevierd.
De jaarlijkse receptie stond niet alleen in het teken van de 58ste verjaardag van koning Willem-Alexander, maar vormde ook een krachtig moment om de historische banden tussen Suriname en Nederland te onderstrepen en vooruit te kijken naar een intensievere samenwerking.
Ambassadeur Walter Oostelbos verwelkomde de gasten en benadrukte in zijn toespraak dat deze editie van Koningsdag vooral in het teken stond van gedeeld erfgoed. Zo werd het publiek gewezen op tastbare herinneringen aan het gemeenschappelijke verleden, waaronder originele kunstwerken van Meriam Sibilo en een
Met het oog op de toekomst wees Oostelbos erop dat 2025 voor Suriname een mijlpaaljaar zal zijn. Niet alleen worden halverwege het jaar belangrijke verkiezingen gehouden, maar in november viert het land zijn 50-jarige staatkundige onafhankelijkheid. “Een historisch moment om trots op te zijn en om samen naar uit te kijken,” sprak de ambassadeur.
Hij benadrukte daarnaast het belang van het stemrecht en riep de Surinamers op hun democratische verantwoordelijkheid serieus te nemen: “Wie niet stemt, draagt niet bij aan de uitkomst en verliest het recht om te klagen.”
De diplomaat
Oostelbos prees de veerkracht van de Surinaamse bevolking en roemde de volwassenheid van de democratische instituties van het land, ondanks de jonge leeftijd van de republiek.
Namens president Chandrikapersad Santokhi voerde minister Krishna Mathoera van Defensie het woord. Zij legde de nadruk op de unieke en historische band tussen Suriname en Nederland – een band die volgens haar is gegroeid van koloniale verbondenheid naar een gelijkwaardige relatie van wederzijds begrip en samenwerking. Mathoera onderstreepte het belang van de Surinaamse diaspora in het onderhouden en versterken van deze relatie.
De minister sprak haar tevredenheid uit over de afronding van de kwestie rond de resterende verdragsmiddelen en de gerichte toewijzing ervan aan vitale projecten. Een andere belangrijke ontwikkeling die Mathoera aankondigde was de introductie van het biometrische paspoort, een stap richting visumliberalisatie voor Surinaamse burgers die naar Europa reizen. Ze deed hierbij een oproep aan Nederland om Suriname actief te steunen in dit traject binnen de Europese Unie.
Met het oog op de komende verkiezingen verzekerde Mathoera dat Suriname vastbesloten is zijn democratische reputatie te behouden, zeker nu het nieuwe kiesstelsel in werking treedt. Ze benadrukte het belang van eerlijke verkiezingen en sterke instellingen om de toekomst van het land veilig te stellen.
Tot slot sprak Mathoera de hoop uit dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima persoonlijk aanwezig zullen zijn bij de viering van 50 jaar Srefidensi in november. “Hun aanwezigheid zou niet alleen een eer zijn, maar ook een krachtige bevestiging van de duurzame vriendschap en samenwerking tussen Suriname en Nederland,” aldus de minister.
De Koningsdagviering in Paramaribo maakte eens te meer duidelijk: Suriname en Nederland delen niet alleen een geschiedenis, maar ook een gedeelde ambitie voor een sterke, respectvolle en vruchtbare samenwerking.
| waterkant | Door: Redactie