• maandag 04 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Kleinschalige goudsector misbruikt cyanide

| suriname herald | Door: Redactie

De kleinschalige goudsector is de oorzaak van contaminatie in het stuwmeer, zei minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) vóór aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers (RvM). Volgens de NH-topman is het de kleinschalige goudsector die cyanide op een onverantwoorde manier gebruikt. De bewindsman zegt dat cyanide in de gebieden teruggehaald zal worden. Voor nu mag de kleinschalige goudsector hier geen gebruik van maken. 

Grote bedrijven hanteren verantwoorde methoden en passen juiste procedures toe bij goudwinning. Ze werken volgens protocollen van milieu-instanties. Desondanks is er nog veel werk te doen met betrekking tot de controle op het gebruik

van chemicaliën in het stuwmeer. Jarenlang is bekend dat verschillende chemicaliën worden gebruikt bij goudwinning in het district Brokopondo.

Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) bevestigt dat er wel sprake is van contaminatie van het water in het stuwmeer. Volgens de ROM-minister heeft het onderzoek dat sinds 4 mei wordt uitgevoerd duidelijk aangetoond dat er sprake is van contaminatie van het water in het stuwmeer. 

Wat weer tegenstrijdig leek is dat de NH-minister met data had getoond dat de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) onderzoek had gedaan in enkele dorpen samen met het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) en het bedrijf

FILAB Suriname. Het gaat hierbij om Brokopondo Centrum, Klaaskreek, Sarakreek en Brownsweg. Ook SWM-directeur Clifton Lienga, gaf te kennen dat het water uit de kraan veilig is om te drinken. De gemeenschap uit het district Brokopondo had van de overheid gevraagd om schoon drinkwater te leveren in het district. 

De bewoners van Brokopondo leven in angst voor hun veiligheid bij het drinken van kraanwater, aangezien dit afkomstig is uit het meer. Als reactie hierop heeft de VHP op 20 mei een inzamelingsactie georganiseerd om water te verzamelen voor de gemeenschap in Brokopondo. Het doel van de actie is om de gemeenschap te voorzien van veilig drinkwater.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie