Kind- en Jeugdpsycholoog Cruden: “Vermissingen onder tieners dienen serieus genomen te worden”
| dagblad suriname | Door: Redactie
De laatste tijd worden steeds meer berichten door de Surinaamse politie gepubliceerd over vermiste tieners, in het bijzonder meisjes. Aan Kind- en Jeugdpsycholoog Juljo Cruden is door de redactie van Dagblad Suriname gevraagd hoe hij naar deze situatie kijkt. Cruden geeft aan zich zorgen te maken en zegt: “Ik bekijk deze situatie met bezorgdheid en aandacht. Het frequente voorkomen van vermissingen, vooral bij meisjes, wijst mogelijk op onderliggende problemen in hun leefomgeving of persoonlijke situatie. En dat moeten we serieus nemen.”
De samenleving neemt dergelijke gevallen nogal niet serieus, omdat men ervan uitgaat dat zo’n tienermeisje bijvoorbeeld bij een “vriendje” thuis
Jongeren kunnen vermist raken door bijvoorbeeld van huis te lopen of door ontvoering. Aan Cruden is daarom gevraagd of er meer voorlichting zou moeten komen en hoe dat zou moeten geschieden. Cruden: “Zeker, we moeten jongeren, maar ook opvoeders beter voorlichten. Dit kan worden bereikt door scholen, ouders en gemeenschappen te betrekken bij programma’s die bewustzijn creëren over de risico’s en de omgeving ook tools te geven hoe te reageren in dergelijke situaties en welke stappen te ondernemen.”
Cruden geeft aan, dat jongeren soms weglopen door problemen thuis of op school. Verschillende factoren, zoals familieproblemen, schoolproblemen of emotionele onrust, kunnen een rol spelen bij het weglopen van jongeren.
“Luisteren om jongeren te begrijpen”
“Het is belangrijk om deze onderliggende problemen te identificeren en aan te pakken door middel van professionele begeleiding, ondersteuning en preventieve maatregelen. Het is belangrijk dat wij de jongeren nu echt horen. Dat wil zeggen goed luisteren en niet luisteren om te reageren, maar juist luisteren om ze te begrijpen. Want het is zo belangrijk om die problemen te begrijpen en neutraal erover te praten. We kunnen dit doen door met jongeren te praten, dan kan je ze ook goed bereiken en hierdoor werkelijk ondersteunen en zo voorkom je dat ze weglopen. Het is gemakkelijk gezegd, maar het is niet onmogelijk. Het is een vaardigheid, dus oefenen zou ik zeggen.”
“Er is altijd iemand om mee te praten”
Als het even niet goed gaat, zijn er plekken waar jongeren hulp kunnen krijgen, zoals bij schooldecanen, zorgcoördinatoren, hulp- of jongerenorganisaties, of bij mensen in wie ze vertrouwen hebben. Uiteindelijk kan professionele hulp ook nodig zijn, zegt Cruden.
“We willen dat jongeren weten dat er altijd iemand is om mee te praten en dat er hulp beschikbaar is. Het zou goed zijn om te investeren in laagdrempelige aanpakken, zoals het promoten van praatgroepen en online platforms, die jongeren een veilige ruimte bieden om hun zorgen te delen en ondersteuning te zoeken.”
SK
| dagblad suriname | Door: Redactie