• donderdag 21 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Jagesar: Duurzame economie kan je niet op olie bouwen

21 Nov 2024 | sun.sr | Door: Redactie

Een duurzame economie kan niet op olie en gas gebouwd worden. Na 20 jaar raakt de olie op. Als je elke dag miljoenen in je economie ontvangt en het plotseling stopt, weet je niet meer hoe verder. Dit zei Annand Jagesar, directeur van Staatsolie, tijdens een presentatie over Oil & Gas bij een activiteit van de VHP. Daarom pleit hij ervoor dat toekomstige regeringen goed beleid moeten maken over wat ze zullen doen met de grote inkomsten die verwacht worden uit de oliesector.

Grond en voeding duurder geworden in Guyana

Jagesar waarschuwde ook voor de 'resource curse', die veel landen in de

wereld heeft getroffen. "Als je niet kunt omgaan met de vele inkomsten, kan het averechts werken. Zo is ook Guyana hierdoor getroffen. Door de vele bedrijvigheid in Georgetown zijn de grondprijzen in de hoofdstad enorm gestegen. Lokale bewoners kunnen bijna geen grond meer kopen in Georgetown, omdat vele bedrijven hun bedrijfspanden daar vestigen. Ook komen er hotels en restaurants bij, en die moeten hun gasten voeden, waardoor ook de voedselprijzen stijgen in het land."

Niet alles uit contract bekendmaken

De Staatsolie-topman ging ook in op de roep van bepaalde groepen in de samenleving om het contract met TotalEnergies voor Blok 58 volledig

openbaar te maken. "Maar wij als arm land kunnen dat niet. We kunnen investeerders niet zeggen: 'als je niet wilt, ga maar weg'. Een rijk land als Noorwegen kan dat wel. Wij moeten juist multinationals aantrekken met goede deals. Daarom kunnen we niet alles uit een contract openbaar maken. Anders kom je in conflict met andere bedrijven die eerder hier waren, en dat is iets wat we niet willen", aldus Jagesar. Hij gaf wel aan dat er een modelcontract op de website van Staatsolie staat, waarin ruim 98% van de zaken uit het contract openbaar zijn gemaakt. "Als je contract te streng is, gaan de contractors weg. Dan zit je met veel olie in de grond, maar kun je het niet winnen", merkte hij op.

Belastingdienst moet alert zijn

De Staatsolie-directeur vertelde dat Total de laatste vijf bronnen vanuit Suriname heeft geboord en ruim US$ 90 miljoen heeft uitgegeven in Suriname. Ze gaan nog 32 bronnen boren vanuit Suriname. Volgens hem moet de Belastingdienst alert zijn om de middelen voor de staatskas te innen. Ook de spin-off naar andere sectoren, zoals dienstverlening en horeca, zal groot zijn. "Belastingen zijn belangrijk voor een land", zei hij.

Aandacht voor bejaardencentra en scholen

Jagesar benadrukte verder dat regeringen de welvaart die zal komen, goed moeten managen. "Dat is erg belangrijk. Vooral bejaardencentra en scholen moeten bovenaan de prioriteitenlijst staan. Er is een enorme achterstand bij deze groepen. Welke regering ook aan de macht komt, ze zullen nu al aan deze zaken moeten werken." Volgens hem moet het IMF, nu de FID is aangekondigd, haar raamwerk aanpassen. Zelfs vóór 2028, wanneer de eerste olie uit de grond komt, moet de regering meer ruimte krijgen om deze zaken aan te pakken."

Veel laswerk

De Staatsolie-topman gaf aan dat er veel laswerk komt kijken bij het ontwikkelen van een oliebron. "Er komen veel pijpleidingen op de oceaanbodem te liggen. Dit werk kan ook in Suriname gedaan worden. Total was aangenaam verrast door de kwaliteit die Suriname leverde op het gebied van laswerk. We zijn erg goed", benadrukte Jagesar. Ook met de werkmentaliteit van 24/7 kunnen we goed omgaan. "In deze branche moet je 24/7 beschikbaar zijn. Als je zaterdagavond op een feest bent en het bedrijf heeft je nodig om een probleem op te lossen, dan moet je meteen van het feest vertrekken. En dat gebeurt ook; Staatsolie heeft dit al meer dan 40 jaar meegemaakt. Daar zijn we sterk in", aldus Jagesar.

21 Nov 2024 | sun.sr | Door: Redactie