• zaterdag 30 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

JAGDEO | GUYANA MOET ALLE FORA GEBRUIKEN OM GRENSKWESTIE TE BESPREKEN

| united news | Door: Redactie

Foto: vicepresident, Bharrat Jagdeo, met op de achtergrond Mount Romaima dat de grens vormt tussen Brazilië, Venezuela en Guyana. Mount Romaima komt voor in het Essequibo gebied. waar er een grensdipuut is met Venezuela

De recente ontmoeting van 11 Zuid-Amerikaanse presidenten en een premier in Brazilië bood een belangrijke kans voor Guyana. 

Volgens vicepresident, Bharrat Jagdeo, bood de gelegenheid het land de kans om een feitelijk perspectief te geven over het decennia-oude gronddispuut met Venezuela wiens president Nicolás Maduro een claim op de territoriale wateren van Guyana afdwingt.

De vicepresident maakte het voorgaande punt toen hij reageerde op vragen van de lokale pers over de

agenda van het buitenlands beleid van Guyana met Brazilië. Hij werd gevraagd om aan te hoe die betrekkingen gekleurd of gevormd zouden kunnen worden in het licht van het feit dat de Braziliaanse president, Luiz Inácio Lula da Silva – die de bijeenkomst van de leiders van de regio leidde – aandringt op een nieuw tijdperk van integratie dat ook Venezuela omvat. Jagdeo merkte op dat Guyana in de regionale politiek een voorstander is van vrede en Zuid-Amerikaanse eenheid.

De vicepresident zei zelfs dat Guyana een belangrijk lid is geweest van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR). Die groep is in 2008 opgericht om regionale integratie te bevorderen op het gebied van onder meer democratie, energie, milieu en veiligheid.

De vicepresident stelde dat Guyana zelfs verschillende UNASUR-bijeenkomsten heeft georganiseerd, terwijl hij eraan toevoegde dat het werk aan regionale integratie dateert van vóór het presidentschap van Lula. Hij zei dat er inspanningen zijn geleverd met Fernando Henrique Cardoso, de 34e president van Brazilië, en Dilma Vana Rousseff, de 36e president van Brazilië. Jagdeo: “Het heeft ons enorm geholpen in Guyana, omdat mensen in het begin een andere mening hadden dat we op de een of andere manier niet deden alsof we tot dit continent behoorden. We hebben dat allemaal weerlegd door deze gesprekken op technisch en politiek niveau te voeren… We zijn dus een belangrijk lid van UNASUR geworden.”

Hij zei ook dat de president van Guyana, Mohamed Irfaan Ali, het proces van het versterken van de Zuid-Amerikaanse banden wil voortzetten. Daarbij redeneerde hij dat het van Guyana roekeloos zou zijn geweest om de bijeenkomst van Zuid-Amerikaanse presidenten op uitnodiging van president Lula niet bij te wonen. Gezien de zaak van Guyana voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) dient, zei Jagdeo dat de bijeenkomst nog belangrijker was. Met Venezuela aan tafel zei hij dat het collectieve gewicht van gelijkgestemde leiders de Venezolanen ervan zou kunnen doordringen dat dit de beste manier is om deze eeuwenoude controverse op te lossen en dat ze er actief aan moeten deelnemen en de resultaten ervan moeten respecteren.

De bijeenkomst van de leiders van Zuid-Amerika wordt door de Braziliaanse president beschouwd als een zet om de regionale integratie nieuw leven in te blazen en tegelijkertijd nieuwe politieke en economische banden aan te knopen. Het is de eerste bijeenkomst in bijna tien jaar.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie