• donderdag 13 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Inter-Guyanese Spelen officieel van start

| ABCSuriname | Door: Redactie

“Wij zijn trots op het feit dat Suriname als gastheer mag optreden bij deze Spelen. Elke sporter is een ambassadeur van zijn of haar land en draagt dat als zodanig uit. Wij zijn in dit kader bijzonder trots op alle jongeren die zowel in de sportwereld als in hun schoolprestaties een goede prestatie hebben geleverd’’, aldus de waarnemend president van de republiek Suriname, Ronnie Brunswijk.

Met deze woorden opende hij de Inter-Guyanese Spelen (IGG) 2023 op 16 november in de Anthony Nesty Sporthal. De IGS worden gehouden van 16-19 november. Aan de Spelen doen scholieren van Guyana, Suriname en Frans-Guyana mee.

Het gaat niet alleen om het elkaar bekampen in de diverse takken van sport waaronder atletiek, volleybal, basketbal, zwemmen, tennis en schaken, maar ook om het uitwisselenvan kennis en cultuur.

Minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) gaf aan dat na intensieve en uitdagende voorbereidingen de organisatie eindelijk over kon gaan tot het hosten van de IGS 2023. Voor haar is dit evenement de perfecte gelegenheid voor de jeugd om zich van hun beste kant in de sport te laten zien. De Spelen worden sinds de jaren zestig gehouden als onderdeel van het sport- en cultureelprogramma voor de atleten

van de Guyana’s.

“Dit betekent dat het niet alleen een kwestie van competitie is, maar ook een kans om van elkaar te leren. De games vormen de hoeksteen voor talenten van de Guyana’s die de sportwereld in de toekomst zullen domineren. Het is de verantwoordelijkheid van de regeringen van de Guyana’s om te investeren in de sportfaciliteiten en het sporttechnische raamwerk te versterken, wat een betere internationale indruk zal maken. Tenslotte moeten we de principes van fair play hooghouden”, aldus de minister.

Aniel Ghisaidoobe voorzitter van de Stichting Schoolsport Federatie Suriname (SSFS) toonde zich ingenomen dat de Spelen voortgang kunnen hebben. Hij bedankte eenieder belast met de organisatie, in het bijzonder de leiding van het ministerie van ROS, voor haar bijdrage. De vertegenwoordigers van Frans-Guyana als Guyana legden de nadruk op de blijvende vriendschappen en de band die dankzij dit evenement tot stand komen. Deze Spelen zijn volgens hen niet alleen bedoeld om de sport of de competitie te bevorderen, maar om de band tussen de drie landen te verstevigen en in stand te houden. Vertegenwoordiger van Guyana sportdirecteur Steve Nenvalle sprak de hoop uit dat de IGS in 2027, wanneer het evenement zijn 60-jarig bestaan heeft bereikt, groots gevierd zal worden.

| ABCSuriname | Door: Redactie