Inflatie van minder dan 10 procent ‘niet waarschijnlijk’
| de ware tijd | Door: Redactie
door Ivan Cairo
PARAMARIBO — Hoewel dat het streven is ziet het er niet naar uit dat het inflatiecijfer voor dit jaar onder de 10 procent zal duiken. Zo kwam naar voren donderdag tijdens een persconferentie van het ministerie van Financiën en Planning. Maurice Roemer, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) die inging op de monetair-financiële situatie, merkte op dat door actief beleid de inflatie van meer dan 60 procent in een periode van ongeveer drie jaar fors omlaag is gebracht. De grote uitdaging is om de inflatie te brengen naar een eencijferige percentage.
Evenals IMF-missieleider Anastasia Guscina en Financiënminister Stanley
Onder andere de openmarktoperaties (OMO) en de introductie van een flexibel wisselkoersregiem hebben vruchten afgeworpen. Het monetair- en fiscaal beleid werden in samenhang met elkaar gevoerd.
De CBvS is er, aldus Roemer, in geslaagd het overtollige geld in de economie “op te ruimen”. “Dit beleid hebben we consistent de afgelopen periode ingezet”. Volgens hem zijn de positieve resultaten van het gevoerde beleid “vrij snel gekomen”.
De
Geen interventie
Met betrekking tot de wisselkoersen stelde Roemer dat de Centrale Bank op geen enkele manier heeft geïntervenieerd om deze omlaag te krijgen, dan deze vrij te laten, waardoor de hoogte daadwerkelijk op basis van vraag en aanbod tot stand kwam. De wisselkoers is nu de gemiddeld gewogen koers die tot stand komt op basis van de transacties die gepleegd worden door het bankwezen en cambio’s.
Roemer: “We zien dat dit bijzonder grote voordelen heeft voor de samenleving, bedrijven, voor u allen”. De daling van de wisselkoersen heeft te maken met het monetair- en fiscaal beleid dat momenteel gevoerd wordt, benadrukte hij.
Geluiden als zouden “stiekem” acties zijn ondernomen om de wisselkoers te laten dalen, wees Roemer resoluut van de hand. “Absolute onzin”, zei hij. Roemer legde uit dat het Internationaal Monetair Fonds elke dag de rapportages over de wisselkoersen en de transacties volgt. Op dit moment zijn er geen valutatransacties waar de CBvS deel in heeft. Dat is absoluut niet het geval en ook het ministerie van Financiën en Planning niet”.
Uitdaging
Wat nog een “grote uitdaging” vormt is de inflatie. Door de CBvS en het IMF zijn over de hoogte van de inflatie voor dit jaar projecties gemaakt. “Het zou heel mooi zijn -maar dat is niet heel erg waarschijnlijk- dat we op een inflatie komen van wat we noemen eencijferig, onder de tien”, stelde de CBvS-topper. Volgens eerder bekend geworden projecties van de CBvS zal de inflatie eind dit jaar rond de 14 procent uitkomen.
Roemer heeft er goede hoop in dat Suriname ook succesvol door de zevende evaluatie van het IMF komt en het hulpprogramma niet wordt gestopt. Een van de voorwaarden voor het loskrijgen van de zevende tranche uit de IMF-lening is dat de CBvS en Financiën met een plan komen hoe de schuld van SRD 8 miljard die de staat bij de bank heeft af te lossen. Roemer zegt dat dit plan binnen enkele weken rond zal zijn.
| de ware tijd | Door: Redactie