• woensdag 09 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

IMPORTEURS BASISGOEDEREN NIET GESPAARD VAN UITDAGINGEN IN 2023

| united news | Door: Redactie

Foto: Arun Hindori woordvoerder van het Platform van levensmiddelenimporteurs in Suriname (Plis). | Auteur: Wilfred Leeuwin.

De vele uitdagingen die 2023 met zich heeft meegebracht, zijn ook niet voorbijgegaan aan de importeurs die ervoor zorgen dat de basislevensbehoeften in de schappen van de winkels aanwezig zijn.

“De daling van de koopkracht heeft niet alleen de consument hard getroffen, maar elke Surinamer, of die nu consument is of importeur van levensmiddelen. Het was voor ons een uitdagend jaar met een enorme dreun. De importen zijn tussen de 30 en 50 procent afgenomen”, zegt woordvoerder Arun Hindori van het Platform van levensmiddelenimporteurs in Suriname

(Plis).

Koopkrachtdaling

De koopkrachtdaling heeft geleid tot moeilijk zakendoen bij afnemers, zoals de supermarkten. Het heeft volgens de Plis-woordvoerder enorm veel creativiteit, flexibiliteit en vindingrijkheid gekost om het hoofd boven water te blijven houden. De invoering van de wet Belasting over de toegevoegde waarde (BTW) heeft eraan bijgedragen dat de prijzen van basisgoederen tussen 12 en 14 procent zijn gestegen, wat een nog negatiever effect heeft gehad op de koopkracht en de omzet van deze goederen. “De invoering van de BTW is op zichzelf goed te noemen en zal hopelijk bijdragen aan het gezond maken van het overheidshuishouden en de begrotingstekorten minimaliseren”,

zegt Hindori.

Food basket

Een uitdaging uit 2023 die de Plis zorgen baart, is de invoering van het food basket-programma van de overheid, waarbij rechtstreeks basisgoederen worden verkocht aan de samenleving. “Dit baart ons zorgen, omdat er nieuwe importeurs van basisgoederen zijn ontstaan die eerder niets met deze goederen te maken hebben gehad en nu plotseling onder andere aardappelen, uien en suiker importeren.

Dat betekent een enorme concurrentie op een al krappe markt, omdat de goederen tegen prijzen worden doorverkocht die zelf lager zijn dan onze kostprijs. Het is een zorgpunt omdat niet duidelijk is hoe dit programma precies in elkaar zit. We weten niet waar en hoe deze nieuwe importeurs aan hun geld komen of dat er sprake is van subsidie door de overheid.

Het bevreemdt ons omdat wij al tientallen jaren deze goederen importeren en zelf niet in staat zijn deze lagere prijzen aan te bieden. De marges liggen meestal tussen de 5 en 10 procent, dan is het heel vreemd dat een nieuwe importeur daartoe wel in staat is.

Het is zeker geen gezonde concurrentie omdat er in het proces een aantal schakels worden overgeslagen, wanneer vanuit de overheid rechtstreeks aan de consument wordt verkocht. Importeurs en winkeliers hebben hieronder te lijden”, zegt de Plis-woordvoerder.

Werkwijze overheid

Volgens hem is deze werkwijze vanuit de overheid niet bevorderlijk voor de economische werking van vraag en aanbod waarbij de handel op een eerlijke en gezonde concurrentie haar marges weet te behalen. Dit fenomeen heeft er nog niet voor gezorgd dat van de dertig importeurs die bij de Plis zijn aangesloten er één of meerdere zijn die noodgedwongen uit de markt hebben moeten verdwijnen. “Maar het wordt wel steeds moeilijker met dit programma van de overheid.”

Andere uitdagingen

De stijging van prijzen voor nutsvoorzieningen, water, elektra en brandstof hebben een enorme wissel getrokken op de bedrijfsvoering van de importeurs en zich vertaalt in een kostenverhogend effect op alle fronten, zoals de bedrijfsvoering en loonsverhogingen, die nodig waren om onder meer kader en personeel te behouden. Dat was weer een ander effect als gevolg van de uitdagingen van het afgelopen jaar. Opmerkelijk is dat veel personeel, op zoek naar beter en meer inkomen, wordt aangetrokken door de callcenters die veel personeel nodig hebben.

Positieve zaken

Het positieve en voor de importeurs belangrijkste, is dat de wisselkoers een stabiele trend heeft aangenomen. “Dat is goed voor zowel importeurs als de kleine man. We hopen dat het zo blijft en zelfs verder omlaag gaat. Dat zal ervoor zorgen dat ook de prijzen omlaag kunnen gaan.” Hindori zegt dat de importeurs ook geld nodig hebben om hun goederen te betrekken. Door de koopkrachtdaling is de druk op de valutamarkt afgenomen omdat er relatief weinig wordt geïmporteerd. “Minder omzet betekent dat je kosten hoger worden, maar de bedrijfsvoering blijft hetzelfde, met hetzelfde aantal werknemers.”

Hindori hoopt dat de toekomstige Financial Investment Decision van de olie- en gasbedrijven een lichtpuntje zal zijn voor de toekomst van de economie. “Er zal zeker een spin-off ontstaan, met een positieve werking op de koopkracht in alle sectoren.” Over het politieke klimaat zegt de Plis-woordvoerder dat voor zijn organisatie het niet uitmaakt welk politiek regime aan de macht is. “Wij gaan door alle politiek heen en blijven zakendoen. De politiek moet ervoor zorgen dat het goed gaat in het land, dat de koopkracht en de economie groeien en dat het iedereen goed gaat”, zegt Hindori.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie