• donderdag 25 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Houtsector staat op instorten: wil binnen 48 uur gesprek met Santokhi

| sun.sr | Door: Redactie

Ondernemers in de bosbouw- en houtsector maken zich zorgen over wat zij noemen 'exorbitante' verhogingen van exploratierecht, concessierecht, retributie en houtkeuringen. De regering heeft de kosten hiervoor verhoogd middels de geslagen beschikkingen: Beschikking Retributie Hout, Houtproducten en Bosbijproducten, Beschikking Concessierechten, Beschikking Exploratievergoeding en Beschikking Keuringstarief Rondhout Houtproducten en Bosbijproducten. De ondernemers willen dat de beschikkingen worden teruggedraaid. Ook willen zij binnen 48 uur ontvangen worden president Chandrikapersad Santokhi, anders dreigen duizenden arbeiders in deze sector hun baan te verliezen.

Er zijn inmiddels gesprekken gevoerd met de presidentiële Taskforce Ordening en Transformatie Houtsector over de pijnpunten. De boodschap tijdens die vergadering was

dat 'de houtsector ten einde raad is en op het punt van instorten staat, door de verhogingen van bosbouwheffingen, een instabiele wisselkoers, een instabiele diesel prijs, de intrede van BTW en de verhoging van de fiscal waarde van rondhout'. Ruim 28 ondernemers binnen de houtsector hebben aan de bel getrokken over de kosten.

Zo is de retributie gestegen van US$ 4.84 naar US$ 8.80 per kubieke meter, sinds de verhoging van de FOB-waarde in 2022. Ook is de dieselprijs met ruim 80% gestegen door de afschaffing van subsidie op brandstof. Daarnaast zijn de verhoging van het minimumuurloon en de belasting voor

onderhoud van wegen en bruggen in het binnenland, allemaal voor rekening van de houtsector. De productiekosten zijn daardoor buiten proportioneel gestegen.

Bovengenoemde maatregelen doen de prijs van hout- en houtproducten zodanig stijgen, dat concurrentie op de markt niet mogelijk is. De export loopt gevaar en de productie in Suriname krimpt in. Duurzaam bosbeheer in Suriname staat daardoor onder druk. Menigeen in de houtsector is het erover eens dat de regering haar inkomsten uit deze sector, niet kan mislopen.

De houtondernemers zeggen niet tegen een verhoging te zijn. Die moeten echter realistisch en in samenspraak worden vastgesteld; hetgeen nu niet is gebeurd. "Indien er gezorgd kan worden voor een stabiele economische situatie, kan de houtsector, in samenspraak met de regering en de verschillende werkarmen van de regering, het proces opstarten van verdere planning en mogelijke draagbare verhogingen van de bosbouwheffingen. Met de huidige situatie in het land, is dit niet mogelijk. De sector kan zich geen enkele verhoging permitteren", schrijven de verschillende verenigingen binnen deze sector in een brief aan de president.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie