“HISuri ondersteunt medische programma’s Volksgezondheid door na- en bijscholingen aan te bieden aan huisartsen”
| dagblad suriname | Door: Redactie
Er is een belangrijke kwestie die wordt aangekaart met betrekking tot de huisartsenopleiding in Suriname, specifiek gefocust op de rol van de VMS (Vereniging van Medici in Suriname) en de erkenning van de opleiding door de overheid en andere betrokken instellingen.
De huisartsenopleiding, opgericht onder Volksgezondheid-minister Michael Blokland, heeft sindsdien niet veel vooruitgang geboekt, vooral gelet op de particuliere status van de stichting. Er zou behoefte zijn aan veranderingen in de statuten zodat het bestuur meer betrokkenheid kan hebben van de regering, wat essentieel lijkt voor de continuïteit en effectiviteit van de opleiding.
Het is begrijpelijk dat er zorgen zijn over de
Over de huidige ontwikkelingen binnen het instituut geeft directeur drs. Eddy Wong van het HISuriname in gesprek met Dagblad Suriname aan wat de punten zijn en hoe ze verbeterd kunnen worden en ook wat zijn de implicaties van de particuliere status van de huisartsenopleiding voor de samenwerking met de overheid en de universiteit in Suriname zijn.
Het is internationaal gebruik
De overheid (ministerie van Volksgezondheid), zou de opleiding en alles wat daarmee samenhangt zoals het salaris van de kandidaten die opgeleid worden, direct of indirect moeten financieren, aldus Wong. “Daarnaast oefent het ministerie middels structuren regelgeving en controle op de kwaliteit van de opleiding. De universiteit, medische faculteit levert ook deskundigheid middels aanstelling van bijvoorbeeld een leerstoel huisartsgeneeskunde en eventueel andere docenten die ervaren zijn in huisartsgeneeskundige onderwerpen.”
Wat precies zijn de gewenste wijzigingen in de statuten van de huisartsenopleiding, en waarom is het zo belangrijk dat deze wijzigingen worden doorgevoerd?
Drs. Wong: “In Suriname is het ministerie van Volksgezondheid, mogelijk wegens de kleinschaligheid van de samenleving, geïnteresseerd om naast haar controle en toezichthoudende taken ook direct deel te nemen in het bestuur van het opleidingsinstituut. Dat hoeft geen probleem te zijn indien vooral de vakgroepen huisartsgeneeskunde, die de kennis van het opleiden bezitten, het beleid binnen de opleiding bepalen. Zij heeft namelijk de kennis en faciliteiten om huisartsen in de praktijk op te leiden.”
Wat zijn de huidige uitdagingen waar de huisartsenopleiding mee te maken heeft, vooral met betrekking tot afgestudeerden uit Cuba?
“Momenteel worden de in het buitenland afgestudeerde basisartsen waaronder ook die uit Cuba door HISuri opgeleid om in de Surinaamse praktijk te kunnen werken”, aldus drs. Wong. “Dit is nodig aangezien de opleiding in bijvoorbeeld Cuba zich vooral focust op primairy health care, dus voorkomen van ziekten en begeleiding van gezinnen om hun levensstijl te verbeteren, cq een goede leefwijze te handhaven. In Suriname zijn de artsen vooral opgeleid om ziekten te ontdekken en te behandelen. Verder zijn er financieringstekorten vanuit de overheid om de opleiding door HISuri ongestoord te kunnen aanbieden.”
Hoe is de samenwerking tussen de overheid en de huisartsenopleiding momenteel, en wat wordt er gedaan om te zorgen voor adequate begeleiding voor afgestudeerde huisartsen?
Momenteel is er volgens drs. Wong een goede samenwerking tussen het ministerie van Volksgezondheid en HISuri. “Hierbij ondersteunt HISuri de medische programma’s van het ministerie door na- en bijscholingen aan te bieden aan huisartsen en ondersteunend personeel op te leiden voor de poliklinieken. Hieronder vallen opleidingen in het kader van het Hearts hypertensie programma voor beheersing van chronische aandoeningen, opleiding van doktersassistenten, en andere praktijk ondersteuners. Daarnaast worden er deskundigheid en vaardigheden trainingen en een online-platform aangeboden voor na- en bijscholingen van huisartsen, verpleegkundigen en doktersassistenten.”
Wat zijn de gevolgen voor de publieke gezondheidszorg in Suriname als de huisartsenopleiding zou komen te vervallen?
“Dat zou als gevolg hebben dat deze mogelijkheid wordt ontnomen aan de gezondheidszorg om adequater in te spelen op de behoefte aan deskundigheidsbevordering en verbetering van kwaliteitszorg in de gezondheidszorg vooral in de eerste lijn, maar ook een grotere belasting van de tweede lijn. Het resultaat daarvan zou kunnen zijn stagnatie van de kwaliteit in de zorg, sterkere toename van ziekten, waaronder chronische aandoeningen, grotere ontevredenheid bij patiënten en verdere stijging van kosten van de gezondheidszorg”, aldus Wong in gesprek met Dagblad Suriname.
Hoe kan de gemeenschap betrokken raken bij het verbeteren van de huisartsenopleiding en het gezondheidszorgsysteem in Suriname?
“Door begrip op te brengen voor het opleiden van huisartsen en assistenten binnen de huisartspraktijken, waarbij degenen die in opleiding zijn de patiënten ook te woord zullen staan in het kader van hun opleiding. Dit allemaal onder toezicht van de opleiders.”
Wat zijn de huidige uitdagingen waar de huisartsenopleiding mee te maken heeft, vooral met betrekking tot afgestudeerden basisartsen?
Drs. Wong stelt, dat het helaas nog niet lukt om ook de Surinaamse basisartsen op te leiden tot huisarts vanwege ontbreken van wetgeving en beleid. “De overheid krijgt niet de medewerking vanuit de instelling om Surinaamse basisarts de mogelijkheid te bieden om de huisartsenopleiding volledig tot zijn recht te laten komen. HISuri biedt wel bijscholing aan alle algemene artsen om in de Surinaamse praktijk te kunnen werken. Verder zijn er financieringstekorten vanuit de overheid om de opleiding door HISuri ongestoord te kunnen aanbieden.”
CS
| dagblad suriname | Door: Redactie