Het slot gaat er af: bijna alles kan weer (op 1,5 meter)
| algemeen dagblad | Door: Niels Klaassen
Het kabinet waagt een flinke sprong naar het oude normaal: vanaf volgende week zaterdag kan bijna alles weer, soms wel met toegangsbewijs. De mondkapplicht wordt bijna overal geschrapt, thuisbezoek- en groepsgrootterestricties vervallen, sportwedstrijden kunnen weer. Half augustus wordt bekeken of de 1,5 meterregel ook losgelaten kan worden.
Daarmee durft het kabinet meer te versoepelen dan in het openingsplan de bedoeling was. Maar de meeste maatregelen zijn niet meer nodig, vinden demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge, nu het aantal besmettingen al weken daalt, in de ziekenhuizen nog maar vijfhonderd coronapatiënten liggen en bijna alle volwassenen een prikafspraak kunnen
,,Op deze plek hebben we meerdere keren de verwachting uitgesproken dat we op weg waren naar een mooie zomer. Die verwachtingen komen gelukkig uit”, zei Rutte. Volgens hem zijn de versoepelingen ‘verantwoord’. De 1,5 meter afstandsregel wordt ‘de centrale’ maatregel. ,,Alles wat kan met 1,5 meter kan weer zonder verdere restricties. Het is wel zoals het liedje: we zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Laten we voorzichtig blijven.”
De tekst gaat verder onder de foto.
Voor de horeca geldt: een vaste stoel blijft nodig, maar restricties voor
1,5 meter afstand houden blijft wel de norm: ,,Waar 1,5 meter afstand niet lukt, zoals in het ov of het voortgezet onderwijs, evenementen of festivals, daar geldt de mondkapplicht. Of daar kan je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs.”
De maatregelen op rij:
- 1,5 meter afstand houden blijft de norm.
- Thuisbezoek en groepsgrootte: onbeperkt.
- Mondkapjesplicht alleen nog in ov, voortgezet onderwijs, in vliegtuig of waar 1,5 meter afstand onmogelijk is
- Thuiswerkadvies verandert: op kantoor werken mag de helft van de tijd, mits 1,5 meter afstand.
- Horeca binnen alleen met vaste plaats.
- Sluitingstijden worden weer vrij.
- Binnenlocaties gaan allemaal weer open, met 1,5 meter afstand of vaste stoelen. In winkelcentra en musea is anders de regel: 1 bezoeker per 5 vierkante meter. Die regels vervallen als er coronatoegangsbewijzen worden gebruikt.
- Amateursportwedstrijden, ook met publiek, mogen weer.
- Evenementen, festivals en disco’s mogen van start – zonder 1,5 meterregel- mits er getest wordt, een vaccinatiebewijs is of een bewijs dat je het virus hebt gehad – via de CoronaCheck app dus.
- Het alcoholverkoopverbod in de late avond vervalt.
- Reizigers die in juli of augustus op vakantie gaan en niet gevaccineerd zijn, kunnen wel een gratis PCR-test krijgen.
De CoronaCheck-app die volgende week gelanceerd wordt, werkt dan als toegangsbewijs: wie volledig gevaccineerd is, een negatieve testuitslag heeft of een antistoffenbewijs, gaat ‘op groen’ en kan dan naar binnen. Daarna geldt dan geen 1,5 meterregel meer. Zo’n toegangsbewijs werkt niet voor het ov of het voortgezet onderwijs: daar moet een mondkap gedragen worden.
Het kabinet betaalt de PCR-tests voor Nederlanders die nog niet volledig gevaccineerd op vakantie gaan. Dat was al het voornemen, nu wordt het definitief.
Het advies ‘werk thuis’ vervalt. Kantoorpersoneel kan vijftig procent van de tijd naar het werk komen, wel geldt daar de 1,5 meterregel.
Na de zomer
Minister Hugo de Jonge blikte ook vooruit op de periode na de zomervakantie. Het kabinet wil dat mensen zich bij terugkeer onderwerpen aan zelftesten. ,,Om te kijken of we het virus niet als souvenir hebben meegekregen.”
Ook als de scholen weer beginnen moeten leerlingen, in het hoger onderwijs en de mbo’s, zelftesten gaan doen, zo luidt diens advies.
Vanaf zaterdag kunnen ook mensen die geboren zijn in 2003 een afspraak maken voor vaccinatie, aldus De Jonge. Het is het laatste geboortejaar dat nu een afspraak kan maken. ,,Het is een moment om te vieren”, aldus de coronaminister. Hij hoopt dat in de tweede helft van augustus iedereen die dat wil volledig is gevaccineerd.
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) voorafgaand aan een persconferentie. © ANP
| algemeen dagblad | Door: Niels Klaassen