• woensdag 22 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Het nationale belang bij de olie deal met Total

| abc-Suriname | Door: Redactie

INGEZONDEN

Dat Staatsolie bij de overeenkomsten die gesloten worden met multinationals een eigen bedrijfsbelang heeft hoeft geen probleem te zijn. Maar komt het bedrijf dan niet onder druk te staan wanneer hierbij tevens het nationale belang van Suriname moet worden bewaakt? En als daar bovendien ook nog politiek druk bij komt kijken, hoe zal het bedrijf daarop reageren?

Gigantische druk

De directeur van Total heeft bij verschillende gelegenheden bedekte wenken gegeven dat hij eigenlijk niet tevreden was met de bestaande overeenkomst, tot drie of vier keer toe. Nu is plotseling op 1 oktober jl. de FID, die waarschijnlijk toch al lang klaarlag,

gepresenteerd. En zulks nota bene op de dag dat de president de bekendmaking het beste kon gebruiken, namelijk tijdens de laatste jaarrede van zijn regering. Wie zou dan niet begrijpen dat de leiding van Staatsolie om dit te realiseren, onder een gigantische druk moet hebben gestaan.? Begrijpelijk dan ook dat er vragen opkomen als, heeft Suriname via Staatsolie meer dan proportioneel ingeleverd en zo ja wat? Kunnen we vaststellen dat Staatsolie als bedrijf objectief gezien ook een eigen belang heeft bij het tot stand komen van deze olieproductie? Daar zou niks mee hoeven te zijn. Maar is ons kroonjuweel dan
nog wel in staat om het Surinaamse nationale belang voldoende af te dekken?

Vragen en nogmaals vragen

We mogen er nu ook gerust vanuit gaan dat de president in elk geval een politiek belang heeft gehad bij de totstandkoming van de overeenkomst die nu nog vertrouwelijk is. Maar zoals eerder gezegd, wie moet dan het Surinaamse belang bewaken? Is het waar dat het controleorgaan van de regering, de Raad van Commissarissen bij Staatsolie buiten spel is gezet en ook een deel van de directie? Zal De Nationale Assemblee in staat worden gesteld om zich over de overeenkomst uit te spreken? Hoe moeilijk kan het zijn om te beoordelen of Suriname meer dan nodig heeft ingeleverd om aan de andere belangen tegemoet te komen? Zijn er misschien meer belastingvoordelen gegeven aan Total die eerder niet bekend waren? Hoe zit het met verschuiving van verantwoordelijkheid bij ongelukken of rampen die tot de miljarden kunnen oplopen? Welke zaken hebben gemaakt dat Total ineens wel tevreden was?

Geheime overeenkomst

De vragen die bij de gemeenschap opkomen moeten in elk geval worden beantwoord. We moeten er niet vanuit gaan dat multinationals naar ons land komen omdat ze ons zo graag rijk en gelukkig willen maken. Die taak ligt bij ons Surinamers zelf. We moeten ook wat genuanceerder kijken naar al die banen die uit het niets gaan ontstaan en de zogenaamde Local Content. Kan Staatsolie zonder wetgeving werkelijk hard maken wat het beloofd aan het locale bedrijfsleven? Daarom is het ook van belang dat wij onze eigen Staatolie niet onder zo een druk mogen laten komen, dat het overeenkomsten zou kunnen sluiten die in het nadeel van ons land en onze bevolking zouden kunnen zijn. De PALU vindt het van het grootste belang dat de bijzonderheden van de ‘geheime overeenkomst’ bekend worden gemaakt.

PALU-Secretariaat voor Communicatie

| abc-Suriname | Door: Redactie