• donderdag 01 December 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA VOELT ZICH GENEGEERD DOOR SURINAME IN KWESTIE VISVERGUNNINGEN

| united news | Door: Redactie


Het Guyanese Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring uitgegeven waarin zij stelt de goede nabuurschap met Suriname te willen behouden.

Dit komt nadat de Guyanese ambassadeur in Paramaribo, Keith George, de vorige week werd ontboden vanwege krasse taal van de Guyanese vicepresident, Bharat Jagdeo, omtrent het uitblijven van de 150 gewenste visvergunningen. “Guyana blijft gecommitteerd aan goede naburige relaties met Suriname”, staat in de verklaring. Maar er worden ook wat kritische kanttekeningen geplaatst bij het brandend vraagstuk dat langer dan een jaar voor polemiek zorgt tussen regeringen van de twee landen.

“Het is duidelijk dat de diplomatieke betrekkingen tot dusver

niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd”, staat in het statement.

Er wordt tevens een uitgewerkte tijdlijn vrijgegeven vanaf het moment van de ‘belofte’ van de 150 visvergunningen in 2020. Er wordt gesteld dat Guyana meermalen contact heeft gezocht met de Surinaamse autoriteiten om te komen tot een agreement.

De belofte hield volgens Buza Guyana in dat de Surinaamse overheid een staatsbedrijf zou opzetten waar de 150 Guyanese SK-vissersboten zich zouden registreren en onder toezicht mogen vissen in de Surinaamse wateren. Een Vessel basing Agreement zou hiervan de basis moeten zijn, en in lijn lopen met de Surinaamse visserijwet.


Het stoort de Guyanese regering dat Suriname geen schot in de zaak brengt, en hen op de lange baan houdt. Er wordt melding gemaakt van tenminste drie momenten dat er contact is gelegd met de Surinaamse autoriteiten, helaas vruchteloos. “Terwijl de diplomatieke en politieke initiatieven worden ondernomen, worden Guyanese vissers nog steeds lastiggevallen in de Surinaamse wateren, terwijl ze proberen te voorzien in hun levensonderhoud en dat van hun gezinnen.

De zaken escaleerden dit jaar toen Suriname drie Guyanese vissersvaartuigen in beslag nam, compleet met netten en motoren, en de vangst verkocht. Na afloop van de zaak heeft Guyana contact opgenomen met Suriname om de schepen op humanitaire gronden vrij te krijgen, maar daartoe is het niet gekomen”, aldus de verklaring van het Guyanese ministerie van Buitenlandse Zaken.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie