• maandag 20 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GRANMORGU-OLIEPROJECT IS ‘NIEUWE DAGERAAD’ VOOR SURINAME

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Annand Jagesar, Algemeen Directeur van Staatsolie.

“Tide na wan breyti dey. A gran morgu e bigin. En unu musu poti en na wan leti fasi.” (Vandaag is een blijde dag. De nieuwe dageraad begint en we moeten die goed inrichten).

Dat zei Staatsolie-directeur Annand Jagesar dinsdag toen hij de Surinaamse samenleving feliciteerde nadat hij luttele minuten tevoren zijn handtekening had gezet op het finale investeringsbesluit om in Blok 58 voor de kust met de productie van aardolie te beginnen.

De investering van 10,5 miljard US dollar de komende vier jaar zal een ommekeer in de samenleving en economie brengen. Mits de inkomsten

goed worden beheerd en besteed zullen de burgers een beter, plezieriger leven hebben. Vanuit het hart gesproken, zei Jagessar dat dit vooral voor de seniorenburgers is die “helaas verarmd zijn door decennia van hyperinflatie”. “Het gaat goed vertoeven worden in Suriname.”

De Staatsolie-topman voegde eraan toe dat burgers niet alleen boven het bestaansminimum zullen leven, maar een goed bestaan zullen hebben. “Er zijn zoveel inkomsten uit dit project dat we niet alleen uit de armoede verheven zullen worden, maar dat we een fijn leven gaan leiden”, verzekerde hij.

Suriname zal volgens Jagesar nooit meer hetzelfde zijn. Tussen nu en 2028, maar vooral

vanaf de eerste olieproductie zal er veel veranderen. “U weet het misschien niet, maar in het IMF-raamwerk werd de olieproductie van de offshore niet meegenomen. Daarom was het (hulppgramma) zo streng. Ze hebben beloofd dat dit vanaf nu wordt opgenomen in het macro-economische kader. Dit zal een enorme opluchting zijn voor het land, omdat Suriname daardoor veel meer kan doen voor de bevolking”, merkte hij op.

Jagessar herhaalde een eerdere waarschuwing dat bij slecht bestuur en beheer van de middelen het Suriname ondanks de enorme inkomsten op den duur slecht zal kunnen vergaan. Hij noemde voorbeelden als Nigeria en Venezuela, twee landen met gigantische olievoorraden, waar door slecht bestuur het gros van de bevolking nog in armoede leeft. Dat zal in Suriname niet mogen gebeuren.

De directeur merkte op dat Staatsolie vanaf het bedrijf aanving met de olieproductie in Suriname in totaal ruim 4,5 miljard US dollar aan de overheid heeft afgedragen. Echter, er is niets tastbaars te zien wat met dat geld is gedaan door de overheid. “We hebben ruim 4,5 miljard dollar overgemaakt aan de overheid. Kijk om je heen in Suriname, er is niets tastbaars dat je kunt zien. Daarom waarschuw ik ons allemaal, inclusief mijzelf, dat we zorg moeten dragen voor het bestuur.” Het mag dus niet gebeuren dat wanneer TotalEnergies Suriname over een aantal decennia verlaat omdat de olie op is, het land daar niets wezenlijks en tastbaar aan heeft overgehouden.

De Staatsolie-topman waarschuwde ook voor populistisch beleid. Hij voerde aan dat nu al allerlei populistische uitspraken worden gedaan door bepaalde personen. “We zullen goed bestuur moeten hebben. De olie is er nog niet eens en we worden al overspoeld met ontelbare populistische uitspraken. We moeten dus goed bestuur hebben, anders zitten we later zonder geld.”

Met de laatste vijf boorputten die TotalEneries in Blok 58 heeft aangelegd, spendeerde de Franse maatschappij negentig miljoen US dollar in Suriname. In het project dat intussen Granmorgu is gedoopt, zullen maar liefst 32 putten worden aangelegd.

Surinaamse lassers zullen werk vinden, maar de spinoff naar verschillende economische sectoren zal groot zijn. Als aanvulling zei Patrick Pouayanné, directeur bij TotalEnergies, dat de komende periode 150 lokale krachten zullen worden aangetrokken en getraind om op het productieschip te kunnen werken.

De Fransman stelde verder dat het niet is uitgesloten dat er meer boorputten dan de nu geplande 32 zullen worden aangelegd, wat zal resulteren in meer inkomsten voor de bedrijven en het land. Naarmate het project vordert zullen daarover beslissingen genomen worden.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: F.I.D. VOOR BLOK 58 | SURINAME ZAL NOOIT MEER HETZELFDE ZIJN

 

 

| united news | Door: Redactie