• zaterdag 02 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GOUDPRIJS SCHIET OMHOOG, OLIEPRIJS DREIGT TE CRASHEN

| united news | Door: Redactie

De internationale prijzen voor olie en goud, de belangrijkste exportproducten van Suriname zijn deze week zeer onrustig geweest, met een piek vandaag, vrijdag. Vanwege onzekerheden in de Amerikaanse bankensector grijpen investeerders en handelaren massaal naar goud en andere assets die meer zekerheden bieden.

Goud is hard op weg naar de grens van 2000 USD per ounce, de hoogste prijs sinds maart vorig jaar. Op de oliemarkt gebeurt juist het tegenovergestelde. Die was op vrijdagmiddag nog op het laagste punt sinds medio 2021.

De crash van de olieprijs leek donderdag te zijn gestopt nadat de Zwitserse centrale bank tussenbeide kwam om grootbank Credit

Suisse te redden en de energieministers van Rusland en Saoedi-Arabië bijeenkwamen om aan te geven dat ze bereid waren in te grijpen als de ineenstorting doorging. Op vrijdagochtend gingen de prijzen echter opnieuw omlaag. In een van de meest tumultueuze weken van de afgelopen jaren liggen de olieprijzen op koers om meer dan 10% te verliezen.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) ziet de daling van de olieprijs als een boost voor de wereldeconomie. Lagere olieprijzen betekent lagere productiekosten. Er zijn nu al tekenen van een lichte verbetering van de wereldeconomie, dankzij de dalende energie- en voedselprijzen begin 2023,

zei de OESO vrijdag bij het verhogen van haar prognoses voor de wereldwijde economische groei voor dit en volgend jaar.


De OESO verwacht nu een wereldwijde economische groei van 2,6% dit jaar, een stijging ten opzichte van de verwachte 2,2% in november, en 2,9% voor 2024.

Ondanks de toename van de groeiprognoses waarschuwde de OESO dat het herstel nog steeds stroef gaat en dat de risico’s neerwaarts nog recht overeind staan. “De verbetering van de vooruitzichten is nog broos. De risico’s zijn iets beter in balans gekomen, maar blijven neerwaarts gericht. Onzekerheid over het verloop van de oorlog in Oekraïne en de bredere gevolgen ervan is een belangrijk punt van zorg’, aldus de OESO.

UNITEDNEWS

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie