• maandag 17 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GONINI AVIATION WIL BEGINNEN MET VLIEGROUTE BARBADOS-SURINAME - 24 OKT EERSTE VLUCHT

| united news | Door: Redactie

Foto: Siegfried Jalink, oprichter en directeur van Gonini Aviation wil samen met InterCaribbean lijndiensten onderhouden tussen Suriname en Barbados.

Het vorig jaar in de Verenigde Staten opgerichte Gonini Aviation wil reguliere lijnvluchten tussen Suriname en Barbados beginnen.

Dat wil het bedrijf samendoen met InterCaribbean die al naar meer dan twintig bestemmingen in het Caribisch vliegt. De lijndiensten zouden al in oktober moeten beginnen, maar de formaliteiten zijn nog niet rond. In augustus is een samenwerkingsovereenkomst getekend met Lyndon Gardiner, de topman van InterCaribbean, zegt Siegfried Jalink, oprichter en directeur van Gonini Aviation.

De directeur-eigenaar van InterCaribbean en Jalink onderhouden al jaren zakelijke betrekkingen. Met

de geplande lijndienst zouden personenverkeer, toerisme en handel, met name vrachtvervoer, tussen de twee landen bevorderd kunnen worden, meent Jalink. Barbados zou eveneens als transitoland kunnen fungeren om Surinaamse producten ook in andere landen in de regio te kunnen brengen. InterCaribbean vliegt naar meer dan twintig bestemmingen in het Caribisch Gebied. Gonini Aviation wordt de counterpart van InterCaribbean in Suriname.

Jalink zegt dat al wordt gesproken met de autoriteiten om de administratieve zaken in orde te krijgen. Een vergunning voor een vliegmaatschappij dat in een ander Caricom-land is gevestigd om op Suriname te vliegen op basis van het Caricom-verdrag is volgens

Jalink niet nodig. InterCaribbean heeft al een vergunning van Barbados.

Slechts de landingsrechten moeten worden aangevraagd. Dit is volgens hem geen onoverkomelijke barrière. Jalink: “Ik moet dat nog regelen, maar dat is niet ingewikkeld. Het landingsrecht is zo getekend.” Binnen een maand of twee zou dat volgens hem in orde moeten zijn.

Desgevraagd zegt minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) dat over de plannen van de twee maatschappijen formeel niets bekend is bij de autoriteiten, zoals luchtvaartwaakhond Casas, Luchtvaartdienst en Luchthavenbeheer. Ook bij Vijay Chotkan, directeur van Luchthavenbeheer, is hierover niets bekend.

De lokale wet- en regelgeving kent volgens Jubithana “Surinaamse Operators en Foreign Operators”. Elke buitenlandse vliegmaatschappij wordt eerst aangemeld bij TCT en daarna verwezen naar Casas voor het verkrijgen van een Foreign Operators Approval, conform de geldende regels, legt de bewindsman uit.

Jubithana: “Caribbean Airlines en Trans Guyana zijn voorbeelden van luchtvaartmaatschappijen van Caricom-landen die van Casas zo een goedkeuring hebben. Met betrekking tot Gonini Aviation en InterCaribbean is dit proces van aanmelding nog niet bekend bij TCT”, voegt de bewindsman eraan toe.

Hij beaamt dat InterCaribbean geen vergunning nodig heeft zoals vliegmaatschappijen uit niet Caricom-landen. “Daarom moet ze worden aangemeld. Want ze moet voldoen aan de nationale vereisten, waarna ze een aanvraag mag doen om te worden aangemeld als designated airliner”, aldus de TCT-minister.

Jalink zegt dat op basis van de samenwerking met InterCaribbean ruim vier maanden geleden operaties zijn gestart tussen Barbados en Saint Kitts en Nevis. Ook is onlangs een testvlucht tussen Barbados en Guyana uitgevoerd “om de route aan te voelen”. Op 24 oktober wordt de eerste vlucht tussen Suriname en Barbados uitgevoerd. Het wordt een chartervlucht voor een onderneming die ingevroren producten naar Barbados wil laten vervoeren, vertelt Jalink.

Intussen zou al worden gesproken met reisbureaus om de mogelijkheden voor samenwerking af te tasten voor wanneer de reguliere vluchten zullen beginnen. De directeur zegt zeven tot acht jaar geleden in de Verenigde Staten te zijn begonnen met activiteiten in de luchtvaart.

Uit informatie van de website georgiacompanyregistry.com kan worden afgeleid dat Gonini Aviation Corp op 12 april 2022 werd geregistreerd als een zogenoemd ‘domestic profit corporation’ gevestigd in Atlanta, Georgia. Als bedrijfsactiviteiten zijn daarbij aangegeven opslag en transport, met name luchtvrachtvervoer.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie