• donderdag 25 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Gezondheidszorg in Suriname laat te wensen over – “Er kunnen patiënten overlijden door traag handelen”

| dagblad suriname | Door: Redactie

Burger S.S. geeft in een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat de gezondheidszorg in Suriname niet is wat het wezen moet. Onlangs werd de bejaarde vader van S.S. ernstig ziek en vertoonde symptomen zoals hoge koorts en braken. Binnen korte tijd verslechterde de toestand van haar vader dusdanig dat hij niet meer kon lopen of spreken.

“We waren bang dat hij mogelijk een terugkerende beroerte had en hebben met spoed geprobeerd een ambulance te laten komen.”

“Tot onze verbazing kregen we te horen dat er eerst overleg met een arts moest plaatsvinden voordat er actie kon worden ondernomen. Vervolgens werd geconcludeerd

dat de situatie niet acuut genoeg was voor een ambulance en werd ons geadviseerd de patiënt naar de middagpoli te brengen.”

“Het was financieel onhaalbaar elders een ambulance in te schakelen, gezien de kosten die begonnen vanaf SRD 6.500. Uiteindelijk besloten we om mijn vader toch naar de middagpoli te brengen. Bij aankomst kregen we te horen dat men stipt om 16.00 uur start met werken en dat we tot die tijd nog moesten wachten. Het duurde vervolgens nog geruime tijd voordat de arts daadwerkelijk aanwezig was op de poli en mijn vader uiteindelijk geholpen kon worden.”

S.S. beschouwt dit als een

verontrustende situatie, omdat de patiënt uiteindelijk na twee uren pas medische hulp heeft gekregen. “Op deze manier gaat kostbare tijd verloren voordat de patiënt daadwerkelijk medische hulp ontvangt.” De burger is van mening, dat sommige patiënten het leven kunnen laten indien er niet snel en adequaat wordt ingegrepen.SK

| dagblad suriname | Door: Redactie