Geweld of oorlog tegen Guyana
| dagblad suriname | Door: Redactie
Het territoriale conflict escaleert met steeds fellere bewoordingen die mogelijk kunnen leiden tot geweld of oorlog tussen Guyana en Venezuela. Guyana weet als geen ander wat het betekent om gewapend een land binnen te vallen en een gebied te annexeren. Dit deden zij in 1969, toen zij het Surinaamse gebied Tigri bezetten, dat zij tot op heden in bezit houden. Guyana heeft dus ervaring met gewapende invasies; in die tijd was Suriname nog een kolonie van Nederland. Nederland greep niet in tegen deze militaire acties, en het probleem is zonder oplossing overgegaan naar ons land na de onafhankelijkheid.
Hoewel Suriname op
Of het nu gaat om politieke onverschilligheid of een gebrek aan interesse in het geannexeerde Tigri-gebied, deze niet-nationalistische houding kan wellicht worden toegeschreven aan het feit dat bijna alle vooraanstaande politici tegenwoordig en in het verleden in twee
Een gewapend conflict tussen Venezuela en het militair zwakkere Guyana kan de regio in brand zetten en ook voor ons land de toekomstige olievondsten in gevaar brengen. Hoewel het regime van Nicolas Maduro in Venezuela enkele dagen geleden nog zijn standpunt bekrachtigde dat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) geen jurisdictie heeft over de territoriale controverse met Guyana, zal het nu toch deelnemen aan hoorzittingen volgende week. Dit is gerelateerd aan een controversieel referendum dat het regime op 3 december wil houden over de oprichting van een nieuwe Venezolaanse staat in het Guyanese Essequibo-gebied.
Het referendum in Venezuela wordt gezien als ongeldig; CARICOM suggereert dat de taal “gebruik van geweld of oorlog” impliceert.
Guyana vroeg op 30 oktober officieel om tijdelijke maatregelen van het ICJ om Venezuela te weerhouden van het houden van het referendum. Het ICJ plande hoorzittingen voor 14 november over deze maatregelen.
Guyanese wetgevers keurden unaniem een motie af die het Venezolaanse referendum verwerpt. Dit volgde op een opmerking van Maduro op 7 november op X (voorheen Twitter), waarbij hij opnieuw de afwijzing van de ICJ-jurisdictie door het land bevestigde. “Laat niemand in de war raken! Venezuela heeft het Internationale Gerechtshof nooit geaccepteerd”, zei Maduro. Hij had de Venezolaanse staatsmedia eerder verteld dat het land “het Internationaal Gerechtshof nooit heeft erkend en ook nooit zal erkennen om deze kwestie op te lossen.”
Guyana had op 29 maart 2018 een aanvraag ingediend bij het ICJ om de “rechtsgeldigheid en bindende werking van de grensuitspraak tussen de kolonie van Brits Guyana en de Verenigde Staten van Venezuela van 3 oktober 1899” te bevestigen. Deze zaak is nog in behandeling.
| dagblad suriname | Door: Redactie