• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GEVOLGEN VAN CRIMINALITEIT IN RELATIE TOT ECONOMISCHE NEERGANG

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Econoom Wonnie Boedhoe. | Auteur: Wilfred Leeuwin.

Hoewel er in Suriname nog geen uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de relatie tussen criminaliteit en de economie, tonen internationale studies aan dat criminaliteit zowel een direct als indirect gevolg kan zijn van een economische neergang.

Econoom Wonnie Boedhoe, lid van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), reflecteerde afgelopen donderdagavond tijdens een discussieavond van de vereniging op een inleiding van korpschef Bryan Isaacs van het Korps Politie Suriname (KPS). Uit haar analyse kwam naar voren dat de begroting van de politieorganisatie ver onder de maat is om de toegenomen criminaliteit effectief aan

te pakken. “Korpschef, ik heb medelijden met u,” zei Boedhoe, nadat ze de begroting van het KPS had geanalyseerd voor de aanwezigen.

Boedhoe’s onderzoek richt zich op de financiële weerbaarheid en mogelijkheden van het politie- en vervolgingsapparaat om criminaliteit beheersbaar te houden. Uit haar bevindingen blijkt dat dit een onmogelijke taak is, gezien de begroting van het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) waar het KPS onder valt, zowel in 2023 als 2024.

Begroting

In 2023 bedroeg de totale begroting van het ministerie 4,13% van de nationale begroting, wat neerkomt op 2,19% van het bruto binnenlands product (bbp). Voor 2024 is de begroting

6,9% van de totale begroting, wat overeenkomt met 1,68% van het bbp.

Bij het onderzoeken van een mogelijke correlatie tussen criminaliteit en de economie werd specifiek gekeken naar welk deel van de begroting van JusPol naar criminaliteitsbestrijding en het politieapparaat gaat.

De taken, diensten en voorzieningen die in de begrotingen van 2023 en 2024 zijn opgenomen, omvatten onder meer de renovatie van politieposten en cellenhuizen, de voltooiing van het hoofdbureau van politie, verbetering van het ‘human capital’, telecommunicatie bij het KPS, en de aanpak van openbare orde, verkeersveiligheid en zware criminaliteit. Ook het Openbaar Ministerie, dat direct belast is met de bestrijding van criminaliteit, werd meegenomen, evenals delen van de rechterlijke macht. Voor al deze posten bleek in 2023 slechts 0,30% van de totale begroting, oftewel 0,16% van het bbp, te zijn gereserveerd. In 2024 was dit slechts 0,31% van de begroting, oftewel 0,10% van het bbp.

De Staat van de Economie

Volgens Boedhoe is het bij het analyseren van de relatie tussen criminaliteit en economie belangrijk om de staat van de economie in ogenschouw te nemen. De literatuur wijst uit dat er geen direct verband is tussen werkloosheid en criminaliteit, maar dat criminaliteit kan ontstaan wanneer er sprake is van een ‘mismatch’. Dit gebeurt wanneer iemand niet in staat is het beroep uit te oefenen waarvoor hij of zij is opgeleid.

Dit kan ertoe leiden dat die persoon vatbaar wordt voor criminele activiteiten om in eigen onderhoud te voorzien. Daarnaast bestaat er een verband tussen economische ongelijkheid en criminaliteit. Wanneer mensen economische ongelijkheid ervaren, relativeren zij dit in hun denken en handelen, wat kan leiden tot sociale concurrentie en in sommige gevallen gewelddadig gedrag.

Factoren die Criminaliteit Beïnvloeden

Enkele factoren die volgens Boedhoe criminaliteit beïnvloeden zijn demografische gegevens zoals geslacht, leeftijd, sociale klasse, etniciteit, economische omstandigheden, familiestructuren, criminaliteitsbeleid, middelenmisbruik en de toegankelijkheid van wapens. Boedhoe benadrukt het belang van gedegen dataverzameling om deze factoren nauwkeurig te kunnen analyseren.

Impact van Criminaliteit

Criminaliteit heeft zowel positieve als negatieve effecten op de economie, maar de vraag is welke impact groter is. Een voorbeeld van een positieve impact is de toename van de verkoop van bouwmaterialen om eigendommen te beschermen tegen criminaliteit, evenals de opkomst van beveiligingsbedrijven, wat werkgelegenheid en ondernemerschap bevordert. “Moeten we hier blij mee zijn of moet dit worden afgewogen tegen de negatieve impact?”, vraagt Boedhoe zich af.

Aan de andere kant veroorzaakt criminaliteit inkomstenverlies bij bedrijven die worden beroofd, wat leidt tot lagere omzet door tijdelijke sluitingen en de noodzaak van extra kapitaal om schade te herstellen. Dit kan investeringen uitstellen of schrappen, extra beveiligingskosten met zich meebrengen en leiden tot verhoogde ziektekosten voor personeel dat slachtoffer is geworden van criminaliteit. Ook vermindert de productiviteit doordat medewerkers bang worden om bepaalde gebieden te betreden.

Voor de overheid resulteren de negatieve gevolgen van criminaliteit in extra kosten voor opsporing, berechting, gevangenisbewaking, gezondheidszorg, preventieprogramma’s, gedragsveranderingsprogramma’s en geestelijke gezondheidszorg voor slachtoffers en daders, wat allemaal extra middelen vergt.

Gevolgen voor de Samenleving

Ook de samenleving ondervindt de negatieve gevolgen van criminaliteit. Getroffen gezinnen kunnen in financiële problemen raken en moeite hebben om basisbehoeften te vervullen, met als gevolg dat kinderen soms niet meer naar school kunnen. “Er ontstaat een angstige samenleving, waarin mensen bang zijn zelf slachtoffer te worden. Dit leidt tot vooroordelen en stigmatisering van bepaalde buurten en groepen, met een zichtbaar onderscheid tussen arme en rijke wijken,” aldus Boedhoe. Voor rijkere wijken betekent dit extra kosten voor buurtwachten en verhoogde verzekeringspremies, wat uiteindelijk door de consument wordt betaald. Uit onderzoek blijkt dat het psychologische leed de grootste kost is die door criminaliteit wordt veroorzaakt.

Volgens Boedhoe speelt de overheid een cruciale rol bij het beter verdelen van inkomens. Hierdoor kunnen de beschikbare middelen efficiënt en effectief worden ingezet voor een beleid dat criminaliteit daadwerkelijk bestrijdt.

Boedhoe heeft zich in haar analyse gericht op vormen van criminaliteit waarover het KPS beschikt over cijfermatige data. Andere vormen van criminaliteit, zoals financiële criminaliteit, corruptie, fraude en mismanagement, heeft zij buiten beschouwing gelaten vanwege het gebrek aan gegevens. Om een goed beeld te krijgen van de economische schade veroorzaakt door criminaliteit, is het volgens haar essentieel om ook de financiële impact mee te wegen.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: WONNIE W. BOEDHOE | VOORUITDENKEN VOOR SURINAME’S TOEKOMST

 

| united news | Door: Redactie