• maandag 20 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GERARD SPONG: ‘SURINAME IS NU EEN RECHTSSTAAT IN OPTIMA FORMA’

| snc.com | Door: Redactie

Advocaat Gerard Spong heeft op een bijeenkomst donderdag van de Stichting Vrienden van het Surinaams Recht de veroordeling van de voormalige Surinaamse President Desi Bouterse een cadeau voor Suriname genoemd. ‘Suriname is nu een rechtsstaat in optima forma die moet worden gekoesterd en verdedigd.'

Tijdens zijn lezing voor de stichting vatte hij de juridische gebeurtenissen na de decembermoorden in 1982 samen. Hij stelde dat de Surinaamse justitie daarna 18 jaar lang ‘passief’ was geweest. Spong: “Het ontmaskerde zichzelf als een orgaan van collaborerende juristen, dat een radar werd in de staatsterreur-machine van Bouterse. Men was niet bereid een prijs te betalen

voor beroepsmatige integriteit.”

Kletspraat

Spong zei dat de rechter in Suriname ook niet integer kon zijn, vanwege de ‘faliekant foute amnesty-wetgeving’ in het land. “Dit terwijl Bouterse zijn slachtoffers destijds een voor een het doodvonnis had toegezegd, met als excuus de kletspraat dat ze op de vlucht zouden zijn neergeschoten.”

Daarna was de rechtsstaat vanwege het schrikbewind van Bouterse volgens Spong ‘lang een fata morgana’. De raadsman: “De werkelijkheid was in die tijd grimmig en schizofreen. Alles leek normaal, maar de daders van de decembermoorden kwamen weg met straffeloosheid.”

Hol van de leeuw

Spong prees het OM en de rechters die uiteindelijk Bouterse wel veroordeeld

kregen: “Dat was in een lastige positie, want in het hol van de leeuw, met een ongewijzigde machtspositie in het land. Waarbij de hoofdverdachte President was, en opperbevelhebber van het leger.” Hij gaf ook complimenten aan de Krijgsraad, die zich door het juridische verzet van Bouterse niet liet beïnvloeden.

Troost

Wel plaatste Spong nog een opmerking bij het vonnis van 20 jaar gevangenisstraf voor Bouterse. “Wat mij betreft had hij levenslang verdiend. Dit vond ik maar een schrale troost.” Ook het feit dat Bouterse niet in voorarrest is genomen in 2000, waardoor hij onlangs kon vluchten, noemde hij ‘absurd’.

Hij waarschuwde ervoor de vlag voor de rechtsstaat niet te vlug uit te hangen, omdat nog ‘gevaar voor een putsch’ door Bouterse kan dreigen, omdat hij nog zou kunnen meedoen aan de volgende verkiezingen, en er in de Surinaamse grondwet staat dat hij gratie kan krijgen als President.

Tenslotte meldde Spong dat Bouterse in Nederland is veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf voor de decembermoorden en dat de verjaring hiervan in het komende jaar zal plaatsvinden. “De Nederlandse staat heeft er dus alle belang bij om zelf ook achter hem aan te gaan, al was het alleen maar om die verjaring te stuiten.”

De SVSR  is een stichting die zich ten doel gesteld om de rechtsontwikkeling in Suriname te bevorderen en bijdrage te leveren aan de democratische ontwikkeling van dat land. Dit doet zij door nauw samen te werken met belangrijke instituties in Suriname, zoals het Hof van Justitie, de juridische faculteit van de Anton de Kom Universiteit en het Centrum voor Democratie en Rechtspleging. Onlangs leverde SVSR een bijdrage aan de festiviteiten rondom het 155-jaar bestaan van de Surinaamse rechtspraak.

 

| snc.com | Door: Redactie