• zaterdag 07 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GENERAAL LAURA J. RICHARDSON, WAARSCHUWT VOOR DE TOENEMENDE INVLOED RUSLAND EN CHINA IN LATIJNS-AMERIKA

| united news | Door: Redactie

Legergeneraal Laura J. Richardson, bevelhebber van het Amerikaanse Southern Command | Foto: Getty Images | Bron: Business Insider.

Tijdens het Aspen Security Forum in Colorado wees ze op de groeiende economische en diplomatieke banden van Rusland met landen in de regio, evenals op China’s Belt and Road Initiative die zich door Latijns-Amerika uitbreidt.

China speelt schaak, aldus Richardson. Ze hebben een langetermijnvisie en bereiden het goed voor. Hierbij doelt ze op de 25 Latijns-Amerikaanse landen die zich al hebben aangesloten bij dit wereldwijde infrastructuurontwikkelingsplan. De Chinese investeringen bestrijken “bijna de hele regio” in projecten variërend van metrostations tot spoorwegen, telecommunicatie en dammen,

“onder het mom van economie”, aldus Richardson.

Zij uitte met name bezorgdheid over Chinese investeringen in kritieke infrastructuur, zoals diepwaterhavens, cybersecurity, energie en ruimtevaart, die voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt.

Rusland daarentegen speelt dammen, zegt Richardson. Ze wijst op hun kortetermijndoelen om het Amerikaanse democratische systeem te destabiliseren via media, naast hun diplomatieke banden.

De VS is ‘blind’ geweest voor Latijns-Amerika, stelt Richardson. “We moeten ons realiseren hoe rijk aan bronnen deze regio is en hoe dichtbij onze concurrenten en tegenstanders zich bevinden.”

Daniel P. Erikson, adjunct-assistent secretaris van Defensie voor het Westelijk Halfrond, waarschuwde eveneens voor Chinese en Russische dreiging in Latijns-Amerika.

Hij benadrukt het belang van Amerikaanse betrokkenheid in de regio op het gebied van defensie, cyber en andere terreinen.

Evan Ellis, onderzoeker Latijns-Amerikaanse studies aan het US Army War College, stelt dat Southern Command ‘veel te weinig’ middelen aan de regio toewijst. De schaarse middelen zijn wellicht een gevolg van de focus op de Indo-Pacific vanwege de groeiende Chinese macht en agressie, alsook de aandacht voor het Midden-Oosten en Oekraïne.

Hoewel er in de post- Koude Oorlog geen grote oorlogen, nucleaire dreiging of directe pogingen tot militaire bases en allianties door rivalen van de VS zijn geweest, waarschuwt Ellis wel voor “roofzuchtige, niet-transparante deals, met name met China”.

Daarnaast hebben “autoritaire regimes in sommige staten, zoals Venezuela, Cuba en Nicaragua, hun deuren opengezet voor Rusland en Iran, die een strategische dreiging vormen voor de Verenigde Staten”, aldus Ellis.

GEO-POLITIEK

GERELATEERD AAN: SURINAME ZIET KANSEN IN HET ‘BELT AND ROAD’-INITIATIEF VAN CHINA

 

| united news | Door: Redactie