• woensdag 19 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GEEN STEUN VENEZUELA INZAKE GESCHIL GUYANA | OPNIEUW VERKLARING GELANCEERD

| united news | Door: Redactie

Foto compilatie: De president van Venezuela Nicolas Maduro, de premier van Barbados, Mia Mottley, en de president van Guyana, Dr. Irfaan Ali.

De Caribische Gemeenschap heeft in het afgelopen weekeinde officieel verklaard dat haar 15 leden volledige steun bieden aan Guyana in het territoriale geschil met Venezuela over de Essequibo.

De Caricom-leden hebben unaniem verklaard dat de grenzen van Guyana onschendbaar zijn en dat het geschil moet worden voorgelegd aan het Internationale Gerechtshof (ICJ). De verklaring is de laatste van een reeks solidariteitsbetuigingen aan Guyana die vreest voor een militaire invasie vanuit Venezuela. Suriname staat ook achter de laatste Caricom-verklaring over de

status van de Essequibo.

De premier van Barbados, Mia Mottley, benadrukte tijdens een persconferentie in Guyana, samen met haar collega van Saint Vincent en de Grenadines, Ralph Gonsalves, dat het standpunt van Guyana standvastig is geweest en dat het voor 150 procent wordt gesteund door de Caricom.

Mottley verklaarde expliciet dat het geschil voor het Internationaal Gerechtshof ligt en dat ze volledige steun zullen blijven bieden aan Guyana.

Venezuela staat op het punt een referendum te houden op 3 december, waarin het land zal beslissen of het instemt met de annexatie van Guyana Esequiba, een gebied van bijna 160.000 vierkante kilometer dat momenteel

in conflict is met Guyana.

Op 14 november diende Guyana een verzoek in bij het Internationaal Gerechtshof voor voorlopige maatregelen om het door Caracas uitgeschreven referendum over dit geschil stop te zetten. Ralph Gonsalves bevestigde dat Guyana en Venezuela zich moeten inzetten voor het handhaven van vrede in de regio en dat er geen dreiging of gebruik van geweld mag zijn, zowel individueel als gezamenlijk.

Gonsalves benadrukte ook dat Caricom altijd de territoriale onschendbaarheid van Guyana heeft verdedigd. Hij benadrukte dat Venezuela ook als een vriend wordt beschouwd en dat het Caribisch gebied een vredeszone moet blijven.

De leden van Caricom, waaronder Antigua en Barbuda, Barbados, de Bahama’s, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, Montserrat, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Suriname en Trinidad en Tobago, hebben gezamenlijk hun steun uitgesproken.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie