• maandag 28 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GEBALANCEERD BELEID MET NATIONALE MILIEU AUTORITEIT MOET ANTWOORD GEVEN OP ONEERLIJKE MILIEU VRAAGSTUK

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: President Chan Santokhi. | Auteur: Wilfred Leeuwin.

President Chan Santokhi heeft zich krachtig uitgesproken tegen de rijke en grote landen die volgens hem niets doen om het wereldwijde probleem van milieubescherming aan te pakken.

Hij verklaarde dat met de oprichting van de Nationale Milieu Autoriteit (NMA) en een gebalanceerd beleid, Suriname hierop een antwoord zal geven. “Zij hebben de boel kapotgemaakt en vragen ons om niet aan onze bossen te komen, om geen ontwikkeling te brengen met onze olie en gas, terwijl zij doorgaan als de grote rijke ontwikkelde landen.

Wij moeten hierop antwoorden en ons standpunt is dat wij ondanks onze

industrieën koolstofnegatief zijn en blijven. Dat hebben zij niet kunnen doen. Die landen die dat niet hebben gedaan, hebben hun bossen gekapt, weggegeven en verkocht; vanwaar halen zij hun zuurstof nu? Wij zijn hun zuurstofverschaffers. Wat betalen ze ervoor terug?” zei Santokhi vrijdag bij de proclamatie van het NMA.

“Wij zijn in staat een gebalanceerd beleid te ontwikkelen. Dus wij gaan door met onze industriële ontwikkeling, ook met olie en gas, maar wel met inachtneming van de internationale normen op het gebied van milieuvriendelijke operaties en exploitatie,” aldus de president.

De langverwachte Nationale Milieu Autoriteit (NMA) werd afgelopen vrijdag eindelijk geproclameerd. De

noodzaak voor deze autoriteit, zoals dat in vrijwel alle landen het geval is, is om inhoud en uitvoering te geven aan nationaal en internationaal beleid voor alles dat met het milieu te maken heeft. Suriname zette in 2020 een belangrijke stap met de totstandkoming van de Nationale Milieu Raamwet, waardoor binnen die wet de NMA kon worden opgezet.

Handhaving en naleving van milieuverdragen en alle wettelijke procedures worden de belangrijkste kerntaken van de autoriteit. In april dit jaar werd een wijziging doorgevoerd in de wet die een scheiding bracht tussen de technische taken van de autoriteit en de beleidstaken van de regering, die worden uitgevoerd door het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM).

Bij de autoriteit worden vijf pijlers opgericht voor milieumanagement: educatie en informatiemanagement, milieuvergunningen, milieumonitoring en handhaving, juridisch platform (dat continu de nationale en internationale wettelijke naleving monitort) en ten slotte financiële administratie, investeringen en financiering.

Met dit laatste moet het NMA binnen een periode van vijf tot zeven jaar zo min mogelijk financieel afhankelijk worden gemaakt van de centrale overheid. Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos), dat samen met het ministerie een lange voorbereiding heeft gehad op de komst van de NMA, gaat volledig op in deze autoriteit. Hiervoor is een evenzo lange periode vooraf gegaan aan training en het opzetten van een nieuwe structuur voor de bemensing van de NMA.

Bij de proclamatie van de NMA benadrukte voorzitter Vanessa Gefferie van het stichtingsbestuur van Nimos dat de uitdagingen van het milieu en klimaatverandering urgenter zijn dan ooit tevoren. Deze gaan van ontbossing, het verlies van biodiversiteit, tot de toenemende vervuiling van het milieu en de natuur.

Zowel zij als minister Marciano Dasai van ROM en president Santokhi wezen op de onmiskenbare bijdrage die de samenleving hieraan heeft geleverd. Naast de bijzondere taken zal de NMA daarom ook een belangrijke rol vervullen bij het bevorderen van milieubewustzijn. “De verantwoordelijkheid voor het milieu kan niet alleen bij de overheid liggen, maar bij elke burger,” zegt Gefferie.

Dasai voegt hieraan toe dat een gezonde ecologie de basis is voor een gezonde economie. Volgens hem wordt de ruimtelijke ordening sterk beïnvloed door de acties van de mens. Het is dan ook noodzaak het milieu te beschermen voor toekomstige generaties. De sectoren die bij de ruimtelijke ordening impact hebben op het milieu zijn de landbouw, energie, mijnbouw met de toekomstige olie- en gasproducties, en de infrastructurele sector.

De minister stelt dat deze twee beleidspoten (ruimtelijke ordening en milieu) vaak tegenover elkaar staan in de ontwikkeling van de samenleving enerzijds en de bescherming van het milieu anderzijds. “De economie moet worden aangepast aan de natuur en niet andersom, eerst een gezonde ecologie die de basis vormt voor een gezonde economie,” aldus Dasai.

Volgens Dasai moet Suriname streven naar een harmonieuze balans tussen economische groei en milieubescherming. Ruimtelijk beheer moet ten behoeve zijn van de huidige generatie zonder dat de behoeften van toekomstige generaties in gevaar komen. De vraag en de behoefte naar land en landgebruik zorgen voor lucht-, water- en bodemvervuiling, landdegradatie en de uitstoot van CO2. Wereldwijd vormen deze problemen een zeer urgent vraagstuk. Deze uitdaging is in Suriname steeds merkbaar.

De druk neemt toe om uitgestrekte hoeveelheden bosrijke gebieden te behouden. “We hebben te maken met de uitdagingen van afvalbeheer en de preventie en controle daarvan. Er is sprake van een natuurlijk legaliteitsbeginsel waarbij de bescherming van het milieu voorop staat. Met de komst van de NMA heeft deze autoriteit nu wettelijke bevoegdheden om het milieu te helpen beschermen. Het gemis van milieuwetten met een gestructureerde aanpak behoort nu tot het verleden.”

Met het wijzigen van de raamwet in april van dit jaar is er nu een duidelijke afbakening gekomen tussen de taken van ROM en de NMA. Met de komst van de NMA is er een bredere basis gelegd voor de zorg van de staat om het milieu te beschermen. De grote uitdaging ligt echter in het beheren van afval en vervuiling maar ook preventieve acties. Er moet rekening gehouden worden met activiteiten in de mijnbouwsector, de komende olie- en gasactiviteiten, en ontwikkelingen in de sectoren landbouw en energie. Er zal daarom een goed milieu effecten analyse team worden opgezet bij de NMA.

Het doel hiervan is om de mogelijke negatieve effecten van de geplande activiteiten te verminderen. Bij de NMA komen er nationale kwaliteitseisen en standaarden die strikt toegepast moeten worden. Dit zijn richtlijnen die bedrijven en organisaties helpen om de impact op het milieu te beheersen en te verminderen.

In de milieuraamwet zijn aan het NMA sanctiebevoegdheden toegekend. Een milieudelict wordt beschouwd als een misdrijf of overtreding van een wettelijke bepaling. De nadruk ligt op de fase voorafgaand aan het plegen van een overtreding, omdat schade aan het milieu in veel gevallen onherstelbaar is. De strafbepalingen in de wet dienen in de eerste plaats om te voorkomen dat strafbare feiten worden gepleegd en hebben een meer preventieve werking.

President Santokhi, die de noodzaak van de NMA benadrukte, zegt dat deze autoriteit zich ook zal moeten toeleggen op hoe om te gaan met regionale en internationale vraagstukken waarin Suriname geen bepalende, maar wel een beïnvloedende rol kan vervullen. Het is een gegeven dat de temperatuur, waardoor de opwarming van de aarde toeneemt, zal moeten dalen. Hiervoor heeft de wereldgemeenschap strikte mechanismen in het leven geroepen. Suriname heeft op die maatregelen en mechanismen weinig invloed.

Het staatshoofd wijst erop dat de zogenoemde grote en sterke economieën zich niet houden aan de normen die wereldwijd gesteld zijn als het gaat om het terugbrengen van de uitstoot van schadelijke stoffen. “Bij de vraag wat kleine landen en economieën daartegen kunnen doen, is het dat rekening gehouden moet worden met je positie. Want de gevolgen van het niet houden aan de wereldnormen zien we elke dag in onze omgeving.”

Santokhi wijst op de effecten van klimaatverandering zoals het verlies van land, de dreiging van wateroverlast, bedreiging van de agrarische productie als gevolg van droogtes of te veel water, maar ook de vernietiging van infrastructuur en de bedreiging van leefgemeenschappen. “Natuurlijk moeten wij de stappen ondernemen die wij als mens verplicht zijn te doen, want we zijn het erover eens dat de natuur door de Schepper in een goede balans is geschapen. Het is echter de mens die die balans heeft doorbroken. De mens is de grote veroorzaker van de grote chaos die is ontstaan in de wereld van milieudreiging,” aldus het staatshoofd.

Santokhi zegt dat Suriname zich niet zal laten ontmoedigen. “Wij zullen doen wat we moeten doen en onze stem laten horen. Ik kan u één ding zeggen: in alles wat zich voltrekt op het gebied van milieu mogen we als land trots zijn. Wij zijn leidend in de wereld,” aldus Santokhi.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie