• dinsdag 28 November 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Flink uitgepakt bij viering 170 jaar Chinese vestiging

| starnieuws | Door: Redactie

170 jaar Chinese vestiging in Suriname is feestelijk, kleurrijk en multicultureel herdacht en gevierd. Op 20 oktober 1853 -10 jaren vóór de afschaffing van de slavernij- zijn de eerste Chinese contractarbeiders in Suriname aangekomen en zijn ondertussen een belangrijke spil in de economie geworden. Ze zijn in alle sectoren vertegenwoordigd en heel  geïntegreerd.  "De Chinezen zijn dya-dya Srananmans geworden," merkt president Chan Santokhi op nadat hij en tal van anderen kransen hebben gelegd bij het monument om de komst van de eerste Chinezen te gedenken. Hij roept ze op om nog meer te investeren: er is nu meer zekerheid in

de economie, geeft hij aan.

De activiteiten om de 'bigi yari' te vieren en te gedenken zijn sinds midden juni gestart. Op 20 oktober is de samenleving getrakteerd op een optocht met praalwagens en een show in de Anthony Nesty Sporthal (ANS). In de ochtend zijn er kransen gelegd bij het monument op het Vriendschapspark te Zorg & Hoop. Na de ceremonie heeft de president enkele journalisten gesproken. 

"170 jaar laat zien dat de Chinezen volhard hebben," merkt Santokhi op. "Want we hebben gemerkt dat hun aanwezigheid sterker is geworden, hun groei is toegenomen, en ze zijn gegroeid naar alle sectoren. De Chinezen zijn dya dya Srananman geworden. Ze zijn onderdeel van de natie en leveren hun bijdrage in alle opzichten."  Hij haalt aan dat het land nu in een groeifase zit en investeringen nodig heeft. 

"De Chinezen hebben de potentie om te investeren," zegt hij. "Gelukkig zijn ze al bezig, in de hout, goud en agrarische industrie. Kortom; ze leveren een bijdrage. In deze fase nodig ik ze allemaal uit om meer te gaan investeren. Want die fase van onzekerheid is al weg. De fase waarin je niet wist hoe het land zich gaat stabiliseren, is voorbij. Het is stabiel en nu naar groei. Ik ben overtuigd dat ze met de ervaring van 170 jaar wel in staat zullen zijn met meer durf, te gaan investeren in de toekomst van het land." Tijdens de kransenceremonie en de toespraken in de ANS is ook  benadrukt dat de band met China een sterke is die zeker gekoesterd moet worden. 

De colonne van de praalwagens is een hele lange geweest. Draken, leeuwen, denderende trommen, kleurrijke kostuums en praalwagens, traditioneel en moderne muziek, hielden de Jagernath Lachmonstraat voor lange tijd bezet. Het beginpunt was bij de Witte Lotus, het eindpunt bij de ANS. Het 'straatfeest' was ook multicultureel. Niet alle 'draken en leeuwen' waren van Chinese komaf. Daarnaast liepen er ook kotomisi's mee en enkele Marrongroepen. In een goed bezette ANS werd het kleurrijk feest voortgezet en afgesloten met een vuurwerkspektakel

| starnieuws | Door: Redactie