• dinsdag 02 July 2024

Euro 2024: Regerend kampioen Italië onderuit tegen Zwitserland

| starnieuws | Door: Redactie

Rubén Vargas geeft sluitpost Donnarumma het nakijken met dit schitterend schot. (Foto: Reuters)

In het Olympiastadion Berlin versloeg Zwitserland regerend kampioen Italië met 2-0. In de achtste finales op het Europees Kampioenschap controleerden de Zwitsers het duel van begin tot eind. Hoewel de doelpunten aanvankelijk uitblijven vanwege goed keeperswerk van Gianluigi Donnarumma, slaagden de Zwitsers er toch in om met een

1-0 voorsprong de rust in te gaan.

Zwitserland nam vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief en dreef de Italianen terug op de eigen speelhelft. Ondanks de dominantie slaagden de Zwitsers er niet in om doelman Gianluigi Donnarumma te passeren. De betrouwbare sluitpost voorkwam herhaaldelijk dat de Zwitsers de leiding namen.

Pas na een kwartier spelen kwamen de Italianen voor de eerste keer als collectief in het Zwitserse doelgebied, maar de aanval leverde niets op. Meteen hierna kwamen de Italianen nog eens in het strafschopgebied van de Zwitsers, echter zonder het gewenste resultaat, omdat Federico Chiesa niet kon voorkomen dat de

bal over de doellijn ging.

In de 24e minuut kwam Breel Embolo alleen tegenover de Italiaanse sluitpost Donnarumma, die zich de baas toonde in het eigen gebied. In de daarop volgende aanval waren het de Italianen die het doelgebied van doelman Sommer bestormden, maar ook nu kon de verdediging makkelijk opruimen.

Na enkele mislukte pogingen slaagde Zwitserland er toch nog in om de dominantie in de score tot uitdrukking te laten komen, toen Reumo Freuler -na een uitstekende loopactie- op aangeven van Rubén Vargas, via doelman Donnarumma het net vond: 1-0. Hierna werd er niet meer gescoord en gingen partijen bij deze stand de rust in.

Meteen na de pauze verdubbelde Vargas in de 46e minuut de voorsprong toe hij vanuit de tweede lijn doelman Donnarumma het nakijken gaf: 2-0. Na 5 minuten in de tweede helft kwam Italië dichtbij de aansluitingstreffer toen het leder ongelukkig via het hoofd van verdediger Schar op de paal terechtkwam. In de 74e minuut stond de paal andermaal in de weg van Italië toen Gianluca Scamacca op aangeven van Mattia Zaccagni, zijn inzet tegen de paal zag stuiten.

In de slotfase controleerde Zwitserland de wedstrijd en kwam niet meer in gevaar. Regerend kampioen Italië is uitgespeeld op Euro 2024, terwijl Zwitserland naar de kwartfinales mag.