Erkenning collectieve rechten van inheemse volken blijft punt van zorg
| dagblad suriname | Door: Redactie
De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) hield donderdag 15 februari een persbijeenkomst waarin actuele kwesties werden besproken die van cruciaal belang zijn voor de inheemse gemeenschappen. Kernpunten waren de voortgang van de Conceptwet Collectieve Rechten voor Inheemse en Tribale Volken, lopende gronduitgiften, de erkenning van het dorpsbestuur van Powakka, en updates over de juridische ontwikkelingen in de Pikin Saron zaak.
Sinds de uitspraak van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens in 2015 blijft de erkenning van de collectieve rechten van inheemse volken een punt van zorg. Ondanks inzet van verschillende partijen, is concrete vooruitgang schaars gebleven.
Recent heeft de VIDS gesprekken gevoerd met de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), ministers en fractieleiders om de urgentie van dit vraagstuk te benadrukken. Hoewel toezeggingen zijn gedaan om de wijzigingen in de conceptwet spoedig door te sturen naar het parlement, ontbreekt een exacte tijdlijn nog.
Daarnaast werd de noodzaak benadrukt van een ontwikkelingsfonds voor inheemse gemeenschappen, waarbij de eerste storting van 1 miljoen US dollar is gerealiseerd.
Powakka
Het uitblijven van erkenning voor het nieuwe dorpsbestuur van Powakka blijft ook een punt van zorg. Verwacht
VIDS doet een dringend beroep op de overheid en het parlement voor concrete acties en zichtbare resultaten, inclusief het stopzetten van activiteiten in inheemse gebieden en bemiddeling door de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten).
Pikin Saron
Ook werden de recente forensische bevindingen in de Pikin-Saron zaak benadrukt, die aantonen dat de politie disproportioneel geweld heeft gebruikt. Deze nieuwe informatie werpt een kritische blik op de integriteit van het strafdossier.
De VIDS benadrukt de noodzaak van concrete actie vanuit de overheid en roept de media en de samenleving op om aandacht te blijven schenken aan deze urgente kwesties die niet alleen de inheemse gemeenschappen, maar de hele Surinaamse samenleving raken.
SK
| dagblad suriname | Door: Redactie