• Het laatste nieuws uit Suriname

EK 2024: Turkije wint eerste EK-duel

| starnieuws | Door: Redactie

Mert Muldur opent de score voor Turkije in Dortmund in Groep F tegen Georgië. (Getty Images)

Knokpartijen en hevige regen, dat was het beeld voorafgaand aan het openingstreffen in Groep F tussen Turkije en Georgië. Terwijl de regen met bakken viel in het Signal Iduna Park, gingen beide supportersclans ook op de vuist. In Dortmund won Turkije zijn openingswedstrijd met 3-1.De
partijen hebben elkaar voor het duel van vandaag nog nooit ontmoet in een groot toernooi, maar Turkije heeft drie van hun vijf vriendschappelijke ontmoetingen gewonnen (drie gewonnen, één gelijkspel, één verloren).Zowel Turkije als bij Georgië hebben een ex-voetballer als bondscoach. De Italiaan Vincenzo Montella (vooral bekend van z'n periode bij Roma) is de selectieheer van de Turken, bij de Georgiërs staat Willy Sagnol (onder meer ex-Bayern) aan de zijlijn. Montella viert vandaag zijn 50e jaardag.Het eerste doelpunt komt van Turkije in de 25e minuut. Het is een prachtig doelpunt van Mert Muldur. Ferdi Kadioglu krijgt een voorzet vanaf links en
deze wordt slechts gedeeltelijk weggekopt door Georgië. Aan de rand van het strafschopgebied kijkt Mert Muldur er de hele tijd naar en toont verbluffende techniek om een ​​krachtige, gesneden volley te produceren en de bal vliegt langs Giorgi Mamardashvili in het doel van Georgie. Briljant.Twee minuten later scoort Kenan Yildiz het tweede doelpunt. De VAR oordeelt dat er sprake is van buitenspel. Dus het blijft 1 voor de Turken.Turkijke geniet niet lang van hun voorsprong. Zeven minuten later hangt Georges Mikautadze de bordjes weer gelijk. Georgië scoort zijn eerste doelpunt in de slotfase van een groot toernooi.Geweldige vaardigheid van Giorgi Kochorashvili, die een stap maakt om zichzelf een meter ruimte te geven aan de rechterkant van het strafschopgebied. Zijn voorzet wordt opgewacht door Georges Mikautadze en hij raakt de bal voor de eerste keer en zijn slag knalt binnen bij de eerste paal.De Turkse doelman Mert Gunok had het waarschijnlijk beter moeten doen, maar dat kan Georgië niets schelen; 1-1.Turkije begon volledig gecontroleerd aan het duel, maar Georgië is er weer helemaal in geslaagd. Hoog tempo, veel over en weer, kansen én goals. Er was wat actie en al met al was het een heel goede eerste helft.Een kwartier in de tweede helft en Turkije komt op voorsprong met opnieuw een wereldgoal. De negentienjarige Arda Guler, winnaar van de Champions League bij Real Madrid, zorgt voor een magisch moment.Hij krijgt de bal op 25 meter afstand en terwijl de verdedigers van Georgie zich terugtrekken, kan hij een zinderende aanval in de bovenhoek schieten terwijl de bal langs Giorgi Mamardashvili vliegt.Twee doelpunten voor Turkije vandaag. Twee absoluut briljante treffers.Arda Guler is pas de derde tiener die scoort tijdens hun eerste optreden op het EK, na Ferenc Bene voor Hongarije tegen Spanje in 1964 en Cristiano Ronaldo voor Portugal tegen Griekenland in 2004.Georgie krijgt laat in blessuretijd nog een kans om een punt uit dit duel te slepen, maar de bal wil er niet in.

In de laatste van de zes blessure-minuten maakt Kerem Aktürkoglu er 3-1 van.

Doelman Giorgi Mamardashvili van Georgie was voor een aantal corners uit zijn doel gegaan, maar de bal los en hij moest met een waanzinnige sprint terug naar zijn doel.Maar hij komt achter Kerem Akturkoglu, die kalm blijft om de bal in het onbewaakte doel te schieten en de drie punten voor Turkije veilig te stellen.