• woensdag 26 June 2024

EK 2024: Roemenië wint eerste EK-duel in 24 jaar

| starnieuws | Door: Redactie

De Oekraïense keeper Andriy Lunin heeft absoluut geen enkele kans tegen de knaller van Nicolae Stanciu. (Getty Images)

Roemenië en Oekraïne hebben het vandaag tegen elkaar opgenomen in Groep E in de Allianz Arena in München. De Roemenen wonnen hun eerste EK-wedstrijd sinds 2000. Voor Oekraïne was het een frustrerend duel. Roemenië harkte de volle pond binnen met 3-0.Tijdens het
volkslied van Oekraïne volgt meteen een emotioneel moment. Gedrapeerd in de Oekraïense vlag zingen de spelers uit volle borst hun hymne mee. Pakkende beelden!Nog voor het eerste halfuur om is opent Nicolae Stanciu de score voor Roemenië. Het doelpunt komt door een fout van Andriy Lunin (Real Madrid), die een bal heel slecht wegwerkt. Het leder komt bij Dennis Man. Hij vindt Nicolae Stanciu aan de rand van het gebied en het is een absoluut schitterende finish met zijn rechtervoet. Krachtig, krullend en direct in de bovenhoek vanaf 20 meter afstand. Een absolute schoonheid.De openingstreffer van Roemenië in de 29e
minuut schudt de wedstrijd echt wakker. Tien minuten later miskijkt Lunin zich op een voorzet van Stanciu. De Oekraïense keeper kan de bal in extremis nog tegen de lat tikken. Het scheelde niet veel!Oekraïne heeft in de eerste 45 minuten geen enkele kans op doel gehad in deze wedstrijd. Ze hebben acht van hun negen wedstrijden op het EK verloren toen ze de openingstreffer tegen zich kregen, met als uitzondering een 2-1 overwinning op Zweden in 2012.Oekraïne begon sterk aan de wedstrijd, maar het absoluut verbluffende doelpunt van Stanciu keerde het tij en Roemenië ziet er sindsdien uitstekend uit.Kort na de rust is er opnieuw een schitterend doelpunt voor Roemenië. Ze komen naar voren in de tegenaanval en Dennis Man lijkt in te grijpen, maar verliest de controle over de bal. Razvan Marin is alert op de losse bal en schiet deze in de benedenhoek.Andriy Lunin had moet redden. Het is niet de beste middag voor de keeper.Drie minuten later scoort Denis Drăguș een derde voor Roemenië. Het zijn drie!Het komt uit een hoekschop die door Roemenië te kort werd genomen. Dennis Man gaat het gebied in en hij slipt de bal door de benen van de Oekraïense verdediger om Denis Dragus te vinden die alleen maar zijn been hoeft uit te steken om het leder in de achterkant van het net te tikken.

Voor Oekraïne wordt het een wedstrijd om snel te vergeten. Ze moesten iets doen in deze tweede helft en dat hebben ze niet gedaan.

De Roemeense coach Edward Iordanescu is zeker een levendig figuur aan de zijlijn. Hij zwaaide met zijn armen en schreeuwde naar zijn spelers. (Foto: Reuters)

Roemenië staat op de rand van zijn eerste overwinning op het EK in 24 jaar. De fans zijn in absoluut dromenland.Oekraïne heeft zonder urgentie gespeeld en heeft Roemenië niet genoeg problemen bezorgd. Roemenië is zeer agressief geweest en verdient de winst.In de 77e minuut dwingt Heorhii Sudakov met een goede treffer op ongeveer 25 meter afstand, Florin Nita tot zijn eerste zinvolle redding van de wedstrijd.

Ongelooflijk genoeg is dit de eerste poging van Oekraïne om het doel te bereiken.

En ofschoon Oekraïne in deze tweede helft nog steeds het meeste balbezit had, toonde Roemenië dat ze goed kunnen verdedigen en dat is precies wat ze in deze tweede periode hebben gedaan.

Daar is het laatste fluitje! De hele selectie van Roemenië stormt het veld op om hun grootste overwinning ooit op een EK te vieren.