• donderdag 30 June 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname
De economie van Guyana zal volgens een rapport van de Wereldbank naar verwachting in omvang verdubbelen als gevolg van de snelle ontwikkeling van de offshore olie- en gasindustrie. Foto: Shutterstock

Economische groei Guyana zal komend jaar verdubbelen

| suriname herald | Door: Redactie

Landen in de wereld zullen gebukt gaan onder een dreigende en aanzienlijke economische neergang, maar Guyana zal naar verwachting nog steeds zijn economische groei dit jaar bijna verdubbelen vanwege de ontluikende olie- en gasindustrie.

In haar bijgewerkte Global Economic Prospects-rapport heeft de Wereldbank voorspeld dat het wereldwijde groeipercentage dit jaar ongeveer 2,9 procent zal bedragen. In de januari-editie van het rapport van 2022 was dat groeipercentage vastgesteld op 4,1 procent. De economische vooruitzichten voor Guyana blijven echter gunstig.

"De economie van Guyana zal naar verwachting in 2022-23 in omvang verdubbelen als gevolg van de snelle ontwikkeling van de offshore olie- en gasindustrie", merkte de Wereldbank op.

De Wereldbank voorspelt nu dat Guyana dit jaar een reële bbp-groei van ongeveer 47,9 procent zal realiseren, de hoogste in de regio Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Het reële bbp is een voor inflatie gecorrigeerde maatstaf die de waarde weerspiegelt van alle goederen en diensten die in een bepaald jaar door een economie (in dit geval de economie van Guyana) worden geproduceerd.

President Irfaan Ali van Guyana

Barbados verwacht het op één na hoogste groeipercentage - 11,2 procent, terwijl de Caribische regio een groeipercentage van ongeveer 6,9 procent verwacht.

Toch is Guyana niet ontsnapt aan de economische neergang die tal van landen in de greep houdt. De herziene prognose is lager dan de prognose van 49,7 procent in januari.

Wat echter is gestegen, zijn de prognoses van Guyana voor 2023. Er werd voorspeld dat de economie van het land volgend jaar met zo'n 25 procent zou groeien, maar dat cijfer is nu 34,3 procent - een stijging van 9,3 procent.

foto: De economie van Guyana zal volgens een rapport van de Wereldbank naar verwachting in omvang verdubbelen als gevolg van de snelle ontwikkeling van de offshore olie- en gasindustrie. Foto: Shutterstock

De Russische invasie van Oekraïne en de bijbehorende impact op de levering van goederen over de hele wereld, erkende de Bank, heeft bijgedragen aan de wereldwijde vertraging. Die situatie verergert de verstoringen van de toeleveringsketen en prijsstijgingen als gevolg van de COVID-19-pandemie.

Terwijl deze uitdagingen aanhouden, merkte David Malpass, president van de Wereldbank, op dat landen dit jaar mogelijk te maken krijgen met een economische neergang, hoewel er werd verwacht dat het economisch herstel van de COVID-19-pandemie zou vorderen.

"Voor veel landen zal een recessie moeilijk te vermijden zijn", schreef Malpass in het voorwoord van het rapport.

| suriname herald | Door: Redactie