EAS DE OORZAAK VAN DREIGENDE ENERGIECRISIS
| united news | Door: Redactie
Auteur: Kenneth Sukul.
De overheid moet zo snel mogelijk geld beschikbaar stellen voor het huren van mobiele stroomgeneratoren.
Dat deelde de directeur van Energie Bedrijf Suriname (EBS) mee tijdens de laatste regeringspersconferentie. Als de regenval in het achterland uitblijft, is volgens de directeur de kans groot dat tegen april slechts één turbine van de Afobaka Krachtcentrale in bedrijf zal kunnen blijven. De energie van deze turbine zal dan net genoeg zijn om het goudbedrijf Zijin van stroom te voorzien. Volgens de directeur is er momenteel grote vraag naar mobiele generatoren in de regio. Als Suriname niet snel handelt, loopt het risico geen
De directeur gaf verder aan dat de extra kosten voor het inzetten van de mobiele generatoren door de overheid gedekt moeten worden.
De huidige energievoorziening
Op dit moment worden Paramaribo, Para, Wanica, Saramacca en Commewijne (EPAR) voorzien van 60 MW uit de Afobaka Krachtcentrale en 160 MW van EBS en SPCS/Staatsolie. De maximale behoefte aan energie voor deze vier districten is ruim 250 MW. De EBS zou bij optimale productie ruim 160
De EAS als oorzaak van de crisis
De Energie Autoriteit Suriname (EAS) werd in 2016 opgericht met als taak te zorgen voor een milieuvriendelijke, betrouwbare en betaalbare energievoorziening voor de samenleving. Deze taak is wettelijk vastgesteld. Volgens dezelfde wet zijn de bedrijven die energie opwekken verplicht de adviezen (opdrachten) van de EAS op te volgen. Tot nu toe heeft de EAS niet voldaan aan haar wettelijk taken. Dit blijkt onder andere uit de hoge energieprijzen die de samenleving voor 2025 in rekening zijn gebracht, die voornamelijk als oorzaak had het niet optimaal inzetten van de Afobaka Krachtcentrale.
De huidige dreiging van de energiecrisis en de overstroming van het gebied ten noorden van de Afobaka-dam in 2022 zijn ook directe gevolgen van het falen van de EAS. Door een tekort aan energieproductie tussen 2020 en april 2022 bleef het waterpeil in het stroomgebied van de Surinamerivier achter de dam hoog. Door de zware regenval, die daarna volgde veroorzaakt door het weersfenomeen La Niña, werd het waterpeil in het meer onbeheersbaar. Om te voorkomen dat het water over de stuwdam zou stromen, moest SPCS/Staatsolie maximaal water spuien. Na december 2022 liet men het meer verder “leeg” lopen. Terwijl er een lange droge periode was voorspeld na december.
Doordat de hoeveelheid neerslag na 2022, zoals voorspeld, te laag was, kon er niet tegelijkertijd optimaal energie worden opgewekt én het waterpeil in het meer naar een veilig niveau worden gebracht. Op de persconferentie deelde de directeur van de EBS mede dat er een extra opwekkingscapaciteit van 70 MW ter waarde van 120 miljoen US Dollar nodig is. Dit terwijl er negen generatoren met een gezamenlijke capaciteit van meer dan 100 MW stil staan bij de EBS en SPCS/Staatsolie. Het laatste bevestigt nog een keer de chaos in de energiesector.
INGEZONDEN
| united news | Door: Redactie