• donderdag 16 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Doksenclub weg uit Suriname; start opnieuw in Guyana

| suriname herald | Door: Redactie

De Doksenclub is weg uit Suriname. Dit bevestigt eigenaar Gerard van den Bergh tegenover LIM FM. Van den Bergh ziet geen heil meer in Suriname waar hij volgens hem reeds lange tijd door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wordt tegengewerkt. Hij zegt dat hij sinds 16 mei naar Nederland is vertrokken.

Binnen maand is het de bedoeling dat Van den Bergh naar Guyana afreist, zo zegt hij. In ons buurland heeft Van den Bergh een aanbieding gehad om exact hetzelfde businessplan van de Doksenclub in Guyana op te zetten. Daarom reist Van den Bergh binnen de komende 30 dagen

naar Guyana af om er de eerste bezichtigingen te doen. Twee grote banken waar de Doksenclub zaken meedeed hebben interesse in het project, stelt de eigenaar van de Doksenclub.

Persoonlijke rancune
Van den Bergh zei eerder dit jaar aan Suriname Herald, dat hij zijn bedrijf zal moeten sluiten als hij geen broedeieren meer mag importeren uit Nederland. “Dan hebben wij geen inkomsten en moet ik het bedrijf sluiten. Het is persoonlijke rancune van de leiding van LVV om mij te dwingen mijn onderneming te sluiten”.

Eerder dit jaar diende de rechtszaak tegen het ministerie van LVV waarin Van den Bergh eist dat

hij eieren naar Suriname mag importeren zoals hij reeds tien jaar lang zonder problemen heeft gedaan. Er werden hem door LVV allerlei restricties opgelegd vanwege de uitbraak van de vogelgriep in Nederland.

Van het ministerie van LVV kreeg Van den Berg te horen dat er geen broedeieren uit de Europese Unie geïmporteerd mogen worden omdat er daar vogelgriep heerst. Uit Amerika mogen wel eieren geïmporteerd worden terwijl er daar ook vogelgriep heerst, zegt Van den Bergh. Hij vermoedt tegenwerking door LVV daar met de import van broedeieren uit de Verenigde Staten alleen andere importeurs bevoordeeld worden.

De Doksenclub was het niet eens met dit importverbod en begon een rechtszaak tegen LVV. De rechter deed op 26 januari een uitspraak waarin werd bepaald dat een lading broedeieren van de Doksenclub die reeds op de haven was moest worden vrijgegeven.

LVV voerde het vonnis van de rechter niet uit. Door Van de Bergh werd toen opnieuw een zaak aangespannen waarbij hij 240.000 euro schadevergoeding van LVV eiste. Het lukte de Doksenclub niet om de bezittingen van LVV te veilen, daar de rechter in een andere zaak bepaalde dat de veiling geen voortgang hoefde te vinden. LVV stelde zich op het standpunt dat de Doksenclub misbruik maakte van het executierecht. De rechter ging hierin mee waardoor de veiling van de baan was.

Het einde van een tijdperk. De Doksenclub is weg uit Suriname en wil opnieuw beginnen in Guyana.

In Nederland geldt een tien kilometer zone, waarbuiten de eieren verkocht en verhandeld mogen worden, zegt Van den Bergh. “LVV heeft dit opgeschaald naar 90 kilometer zonder wetenschappelijke onderbouwing. Als je 90 kilometer rond Utrecht trekt, zit je in Groningen, Duitsland, België en Noordzee. LVV heeft mij out of business gemaakt.”

Corruptie
Suriname houdt zich niet aan de regels, stelt Van den Bergh. Hij zegt dat hij bewust buitenspel is gezet, ondanks de overeenkomst die hij had met de advocaat van het Kabinet van de President. De Doksenclub is weg uit Suriname en komt niet meer terug, zegt Van den Bergh. Hij beweert dat hij bewust is tegengewerkt vanuit LVV. “Dat is corruptie en daar kan ik niet tegen aanknokken”, aldus Van den Bergh.

| suriname herald | Door: Redactie