• woensdag 09 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DNA-VOORZITTER BEE: VEILIGSTELLEN VERKIEZINGEN 2025 WAS MARKANT MOMENT

| united news | Door: Redactie

Foto: Parlementsvoorzitter Marinus Bee.

Weinigen kunnen bevroeden wat er zich achter de schermen heeft afgespeeld voordat de Kiesregeling en de Grondwet gewijzigd konden worden, zodat de verkiezingen van 2025 konden worden veiliggesteld.

Parlementsvoorzitter Marinus Bee prijst zich gelukkig dat de fracties in het parlement zich niet met de hakken in het zand hebben opgesteld, waardoor deze belangrijke wetswijzigingen konden worden gerealiseerd. Dit ziet hij als politicus als het meest markante en positieve dat in 2023 heeft plaatsgevonden.

Persoonlijke zegen

De assembleevoorzitter ervaart het persoonlijk als een zegen dat hij weer een nieuw jaar mag ingaan. “Ik ben de Schepper dankbaar dat ik nog een

jaar kan bijtellen en dat mij nog een jaar is gegund.

” Het was volgens de voorzitter een “zware uitdaging” voor de assembleeleden om via wijziging van de Kiesregeling en de Grondwet de verkiezingen van 2025 “te redden”.

In eerste instantie was de conclusie dat het onbegonnen werk was omdat alle politieke partijen de kwestie op een manier benaderden om daar maximaal profijt uit te halen. Uiteindelijk hebben partijen bij elkaar gezeten en heeft het nationaal belang geprevaleerd.

“De ellende zou niet te overzien zijn als we elkaar niet hadden gevonden en eruit waren gekomen. Het traject was niet makkelijk en uiteindelijk hebben

vier van de vijf fracties voor gestemd. Het doel was bereikt. Dat was een zeer markante zaak”, blikt Bee terug.

Economische en sociale uitdagingen

Voor het komend jaar ziet de parlementsvoorzitter nog grote uitdagingen op economisch en sociaal-maatschappelijk vlak. Hij merkt op dat het ingezette economisch herstel goed op spoor is, wat ook door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt beaamd. Wel moet het beleid verbeteren, zeker op het stuk van opvang van sociaal zwakkeren.

Bee zegt het niet helemaal eens te zijn met de kritiek van het IMF ten aanzien van het sociaal beleid. Hij merkt op dat de regering had gepleit voor minder drastische maatregelen wat betreft het afschaffen van subsidies, zodat de bevolking het minder zwaar zou hebben, maar daar wilde het IMF niet van weten.

Nu moet de regering een beter sociaal beleid gaan voeren, meent Bee. “We gaan geen economie herstellen met als resultaat dat de mensen het niet hebben overleefd. Economisch herstel doe je voor de bevolking.”

Regering moet overstijgend beleid voeren

De parlementsvoorzitter vindt dat politici voortaan regering overstijgend beleid moeten formuleren en uitvoeren. “We moeten niet meer in termen van de volgende verkiezingen denken”, zegt de politicus. Helaas vindt deze zienswijze niet overal ingang, meent hij.

Bee zegt dat daarom president Ronald Venetiaan nog altijd zijn idool is, “omdat hij niet aan populistische politiek deed”. Venetiaan kon volgens hem “met trots terugkijken naar zijn regeerperiode”. Bee: “Hij werd afgemaakt door grote delen van de samenleving, maar nu beseffen velen dat hij de beste president was voor het land.”

Verbeterpunten voor de regering-Santokhi

Voor de rest van haar regeerperiode moet de regering-Santokhi met “verbeterpunten” komen. Onder andere op het gebied van huisvesting moet meer gedaan worden, maar vooral in de gezondheidszorg. “We moeten dat probleem oplossen”, zegt Bee over de huidige situatie in de gezondheidszorg. Maar ook het beleid ten aanzien van veiligheid moet beter aangepakt worden.

Uitgavenbeleid van de regering

De assembleevoorzitter wijst erop dat 2024 het jaar is naar de verkiezingen en dat regeringen de neiging hebben om in zo’n jaar enorm veel te willen doen, wat gepaard gaat met extra uitgaven. De economie kan oververhit raken.

“We moeten niet een economie opbouwen en deze kort voor de verkiezingen afbreken, om daarna weer op te bouwen”, aldus Bee. De regering zal een voorzichtig uitgavenbeleid moeten voeren.

Langetermijnvisie

Assembleevoorzitter Bee is van oordeel dat er een langetermijnvisie voor de ontwikkeling van Suriname moet worden ontwikkeld. Deze visie zou in een wet gegoten kunnen worden, zodat opeenvolgende regeringen zich daaraan kunnen houden. Vooral met het oog op de ontwikkelingen in de offshore oliesector is een dergelijke visie van belang. “We moeten God bidden dat het een zegen en geen vloek wordt”, zegt hij.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie