• maandag 01 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DNA-LEDEN EISEN VERKLARING REGERING IN KWESTIE NEDERLANDSE O.M. EN SURINAAMSE BANKEN

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: VHP-Fractieleider Asiskoemar Gajadien, NDP-Fractieleiders Rabin Parmessar en Ronny Asabina, NDP-parlementariër Stephen Tsang en Assemblee-lid Ivanildo Plein (NPS) | Auteur: Wilfred Leeuwin.

De oppositie in het parlement (NPS, NDP en BEP) heeft donderdag tijdens de openbare vergadering tevergeefs erop gestaan dat de regering een verklaring komt afleggen over de rechtmatigheid van het handelen van het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland in de kwestie van de 19,5 miljoen euro.

Deze kwestie wordt door de oppositie bestempeld als inmenging en het frustreren van het Surinaams financieel systeem. De oppositie wil ook weten in welke mate deze kwestie invloed zal hebben op een mogelijke

blacklisting van Suriname door de Caribbean Financial Action Taskforce (CFAT).

Een verklaring van de regering en het verschaffen van mogelijk meer informatie waarover de regering beschikt is dringend vereist omdat nu gebleken is dat mogelijk meerdere financiële instellingen in Suriname die in de afgelopen jaren geld hebben laten verschepen, hetzelfde kan overkomen als de drie banken.

Hoewel de drie banken Hakrinbank, De Surinaamsche Bank (DSB) en de Finabank in een verklaring zeggen geen verdachten te zijn, is er in het parlement onduidelijkheid hierover. NDP-parlementariër Stephen Tsang wil weten waarom het OM in Nederland de Surinaamse instanties niet heeft ingeschakeld om onderzoek te

doen, toen bleek dat die informatie hadden over mogelijke witwaspraktijken door de drie banken. “Het is gebruikelijk dat die informatie wordt gedeeld met bevriende naties voor verdere afhandeling,” zegt de parlementariër.

Hij is van mening dat met deze onsmakelijke kwestie de Surinaamse economie letterlijk in gijzeling wordt gehouden door het OM in Nederland en dat de Surinaamse regering een krachtig protest zou moeten laten horen.

Volgens Ivalnildo Plein (NPS), die ook de regering opriep, zijn alle financiële instellingen nu in gevaar. “Deze kwestie mogen we niet onderschatten,” zegt hij. Ronny Asabina stelde voor de regering tijdens de vergadering de gelegenheid te geven het parlement toe te spreken.

Politiek

Deze kwestie is in het parlement ook in een politieke context geplaatst. Volgens Rabin Parmessar heeft de actie van het OM in Nederland met het in beslag nemen van de geldzending in 2018 ook te maken met het beïnvloeden van de verkiezingen die daarop volgden in mei 2020. “Technisch was er met de geldzendingen niets aan de hand en hebben de banken conform de regels gehandeld. De immuniteit van de centrale bank via wie de zendingen zijn gedaan was aanwezig,” zegt hij. Volgens zijn fractiegenoten Ann Sadi en Jennifer Vreedzaam is hier sprake van inmenging in interne Surinaamse aangelegenheden en het aantasten van de soevereiniteit van het land.

Sprookjes

Fractieleider Asiskoemar Gajadien van de VHP noemt de kritiek van de oppositie sprookjes en suggestieve verdachtmakingen. Hij zegt dat in de periode van de verkiezingen van 2020 er drie geldzendingen hebben plaatsgevonden. Twee werden ook aangehouden en nadat bleek dat alle informatie was verstrekt die nodig was, zijn die meteen weer vrijgegeven. Dat de derde zending is aangehouden is volgens hem te danken aan de toenmalige regering die op dat moment niet transparant genoeg wilde zijn met het verstrekken van informatie. “En kijk waar we beland zijn,” redeneert hij.

Deze opmerking van de VHP-fractieleider werd door de oppositie heftig veroordeeld en Gajadien werd een hypocriet genoemd. Ook de opmerking van de VHP’er dat sinds 2020 (onder de huidige regering) er 73 geldzendingen hebben plaatsgevonden, werden in relatie gebracht met de mogelijkheid dat ook andere financiële instellingen hetzelfde lot als de banken staat te wachten. Tsang merkte op dat dit mogelijk te maken heeft met de gewezen voorzitter van de deviezencommissie, Prenobe Bissessur, die voor de geldzendingen toestemming zou hebben verleend. Tsang wilde weten of de deviezencommissie kan worden gezien als een juridisch constructie. “En dat is nou juist het verdachte ervan wanneer de gewezen voorzitter in opspraak is gekomen vanwege een fraude bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij. We zien ook vreemde constructies bij de deviezencommissie en dan vraag je je af of de toestemming en vergunningen zijn verleend onder twijfelachtige omstandigheden,” zegt Tsang. Hij en de andere oppositieleden verwijten Gajadien ervan als toehoorder van de Anti Money Laundering commissie van de regering, namens het parlement, meer te weten over deze kwesties, maar de informatie niet te delen met het college.

UNITEDNEWS

GERELATEERS AAN: RAADSMAN ALDO VERBRUGGEN : NEDERLANDSE OPENBAAR MINISTERIE VOERT WILDE ONBEZONNEN ACTIE TEGEN SURINAAMSE BANKEN

| united news | Door: Redactie