• zondag 27 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DNA-fractieleiders eensgezind over wijziging Kiesregeling na uitspraak CHof

| keynews.sr | Door: Redactie

Na de recente uitspraak van het Constitutioneel Hof, die de 1000% verhoging van de waarborgsom voor politieke partijen als onverbindend heeft verklaard, ligt de verantwoordelijkheid opnieuw bij de regering en het parlement. Deze uitspraak betekent dat er een dringende noodzaak is om de kiesregeling te herzien en aan te passen voordat de volgende verkiezingen plaatsvinden.

Marinus Bee, voorzitter van de Nationale Assemblee, heeft geruststellend verklaard dat de verkiezingen, die uiterlijk op 25 mei 2025 moeten worden gehouden, zonder problemen zullen doorgaan. Hij benadrukte dat het parlement nu de leiding heeft genomen om ervoor te zorgen dat de kiesregeling tijdig wordt gewijzigd.

Dit komt doordat artikel 131 lid 6 van de kiesregeling, dat de verhoging van de waarborgsom regelde, door het Constitutioneel Hof buiten werking is gesteld.

Bee heeft verder aangegeven dat de fractieleiders in het parlement het eens zijn over de noodzaak om de kiesregeling aan te passen. Deze eensgezindheid is essentieel om ervoor te zorgen dat de wijziging snel en effectief door het parlement wordt behandeld. Hij verwacht dat de wijziging binnen een redelijke termijn zal worden gerealiseerd, zodat de kiesregeling weer in overeenstemming is met de wet en de verkiezingen op een rechtmatige en ordentelijke manier kunnen verlopen.

Vorig week heeft

het Constitutioneel Hof de verhoging voor de waarborgsom voor politieke partijen om mee te kunnen doen met de verkiezingen onverbindend verklaard. De verhoging die bijkans 1000 procent is, is volgens het hof niet redelijk en billijk.

Advocaat Iris Nazir, met ondersteuning van DA 91, de Nieuwe Wind en de Nieuwe Leeuw, hadden een verzoekschrift ingediend bij het hof om de rechtmatigheid van de wettelijke vereiste waarborgsom te toetsen. Met het onverbindend verklaren van deze wetsregeling moet deze dus verwijderd worden en moet de Nationale Assemblee, die belast is met het aanpassen van wetten, een wetswijziging moeten voorstellen, zodat politieke partijen die mee willen doen aan de verkiezingen een redelijke en billijk waarborgsom kunnen betalen.

Vooral de buitenparlementaire partijen waren niet blij met de wetswijziging om de waarborgsom te verhogen. Velen gaven aan dat partijen uitgesloten zouden worden, wat niet democratisch is volgens hen. De DA 91 voorzitter zegt dat met deze uitspraak van het CHof de democratie heeft getriomfeerd en ziet dit als een grote overwinning.

Het Hof geeft aan dat het verhogen van de waarborgsom met 1000 procent het uitoefenen van het kiesrecht op gelijke basis belemmert. Zoals was aangegeven, was de te hoge waarborgsom een grote euvel voor enkele politieke partijen om mee te kunnen doen aan de verkiezingen. Dit gaat volgens het Hof niet samen met artikel 23, die volgens het Inter Amerikaans Hof gericht zijn op de bevordering en versterking van de democratie.

| keynews.sr | Door: Redactie