DEVIEZENWET NA ‘ZINVOLLE’ DISCUSSIE MINIMAAL AANGEPAST
| united news | Door: Redactie
Foto: Minister Stanley Raghoebarsing van Financien en Planning en de verschillende leden en Fractieleiders van de verschillende fracties in de Nationale Assemblee. | Auteur: Wilfred Leeuwin.
De Deviezenwet van 1947 is dinsdag met 27 algemene stemmen gewijzigd door het parlement.
De wijziging betrof slechts drie artikelen, die volgens de regering en initiatiefnemer, DNA-lid Asiskoemar Gajadien, in lijn moeten worden gebracht met de nieuwe Bankwet.
De fracties van de NDP en de BEP hebben niet deelgenomen aan de stemming. Zij menen dat de wijziging slechts bijdraagt aan het versterken van de machtspositie van de president en zijn van mening dat de wet, die niet
De fractie van de NPS heeft wel voor de wijziging gestemd. NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland benadrukte dat zijn partij, die tot de oppositie behoort, dit heeft gedaan op basis van een toezegging van minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning. Rusland merkte op dat wanneer een begin wordt gemaakt met iets goeds, de NPS hieraan zal meewerken. Er wordt vooral uitgekeken naar de toezegging van de minister.
Hoewel alle parlementariërs het eens zijn met de wijzigingen, heeft de behandeling van de wetswijziging gezorgd voor veel en soms felle discussies. Voor de oppositie is het
Fractievoorzitter Ronny Asabina van de BEP wilde van de regering weten wat de haast is van deze minimale wijziging. Volgens Raghoebarsing is het geen dringende vereiste van het Internationaal Monetair Fonds, waarmee Suriname een herstelprogramma uitvoert. De wijziging heeft daarnaast ook niet te maken met het voldoen aan de vereisten van het Nationaal Risk Assessment plan. Asabina vindt, net als andere leden, dat er met de wijziging niet gesproken kan worden van een synchronisatie van de Deviezenwet met de Bankwet.
De kritieken en discussies leidden tot vele vragen over het functioneren van de Deviezencommissie, die een belangrijke rol speelt bij onder andere de uitvoer van deviezen en het verlenen van vergunningen daarvoor. Het handhaven van drie verschillende koersen, ondanks de regering zich steeds heeft uitgesproken voor een unificatiekoers, werd ook besproken. Er werden tevens vragen gesteld over de positie van de wisselkantoren (cambio’s) die invloed hebben op het bepalen van de koersen.
NDP-fractievoorzitter en zijn fractiegenoot Tsang wijzen vooral op de vele verbodsbepalingen in de Deviezenwet. Zoals deze wet nu is, zijn vrijwel alle Surinamers en instanties in overtreding voor handelingen die dagelijks gebruik zijn, zoals het hebben en zaken doen in vreemde valuta.
Volgens Obed Kanape, fractieleider van de ABOP, is de Deviezenwet inderdaad toe aan een integrale wijziging. Hij plaatste het in stand houden van de huidige wet echter in een historisch kader dat heeft bijgedragen aan bijvoorbeeld de bescherming van de eigen Surinaamse valutamarkt, ondernemers en de samenleving tegen invloeden van buitenaf. Belangrijk is volgens hem dat Suriname de identiteit van de Deviezencommissie behoudt. Aanpassen van de tekst ervan zal gepaard gaan met hoe de economie zich ontwikkelt, wat een constant proces is.
Raghoebarsing zei in de ronde van de regering met belangstelling te hebben geluisterd naar de inzichten van de parlementariërs. “De inzichten zijn terecht. Het zou beter geweest zijn om het integraal te doen. De wet komt uit een tijd die voorbij is. De wet komt uit een koloniale tijd, de verhoudingen, richtlijnen en instituten zijn anders en er bestond niet eens een centrale bank.” Ook hij wees op de historische noodzaak van de Deviezenwet. Hij stelde voor de deskundige commissie die de voorstellen heeft gedaan te behouden en die aan het werk te zetten om tegen het eind van het jaar een integraal wetsvoorstel geproduceerd te hebben.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie