• maandag 06 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

De revolutionaire Guyanese schrijver en activist Walter Rodney

| dagblad suriname | Door: Redactie

De revolutionaire Guyanese schrijver en activist Walter Rodney werd op deze dag in 1942 geboren. We herdenken de guerrilla-intellectueel, die een blijvende erfenis naliet op het gebied van de academische wereld en de strijd voor sociale rechtvaardigheid.

Rodneys intellectuele reis begon aan de universiteit van Jamaica, waar hij het pad van een technocraat verwierp en in plaats daarvan zijn nieuwsgierigheid richtte op Afrika tijdens zijn onafhankelijkheidsperiode.

Hij promoveerde op 24-jarige leeftijd aan de London School of Oriental and African Studies. Zijn onderzoek daagde gevestigde historische verhalen over de rol van Europa in de trans-Atlantische slavenhandel uit en legde de schadelijke effecten van

het Europese kolonialisme op de ontwikkeling van Afrika bloot.

Rodneys vastberadenheid om een verschil te maken bracht hem naar de Dar Es Salaam Universiteit in Tanzania, waar hij eind jaren zestig lesgaf en zijn stempel drukte op een generatie historici die onder leiding van Mwalimu Julius Nyerere leefde.

Toen hij terugkeerde naar Jamaica, omarmde hij de strijd van de gemarginaliseerden en verbond hij zich met studenten en werkende armen door zijn leringen en betrokkenheid bij de gemeenschap. Zijn vermogen om de kloof tussen intellectuelen en de massa te overbruggen werd geconfronteerd met overheidstoezicht en uiteindelijk uitzetting uit Jamaica. Dit leidde tot wijdverbreide

rellen en versterkte zijn radicale erfenis.

Gedurende zijn hele leven bleef Rodney toegewijd aan de zaak van sociale rechtvaardigheid, waarbij hij allianties smeedde met intellectuelen, waaronder rastafari-leiders en zwarte machtsactivisten. Zijn invloed strekte zich met name uit tot figuren als Ralph Gonsalves, die nu premier is van St. Vincent en de Grenadines.

Na zijn verdrijving uit Jamaica keerde Rodney terug naar Tanzania, waar hij een sleutelrol speelde in de Dar Es Salaam-school voor intellectueel onderzoek. Daar voltooide hij zijn magnum opus, ‘Hoe Europa Afrika onderontwikkelde’, dat vandaag de dag nog steeds hartstochtelijke debatten uitlokt onder historici en panafrikanisten.

Tragisch genoeg werd zijn leven afgebroken toen hij in 1980 door een autobom werd gedood, waardoor hij een erfenis van moed, intellectuele scherpzinnigheid en toewijding aan sociale transformatie achterliet. Er kwamen 30.000 mensen opdagen om hem weg te sturen naar zijn begrafenis, wat illustreert hoezeer hij door de mensen werd gewaardeerd.

Het verhaal van Walter Rodney is een bewijs van de kracht van ideeën, het streven naar gerechtigheid en de impact die een individu kan hebben op de samenleving. Zijn nalatenschap blijft levend en inspireert huidige en toekomstige generaties om onderdrukkende systemen uit te dagen en te streven naar een rechtvaardiger wereld.

| dagblad suriname | Door: Redactie