• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Corruptie noopt pluimveehouder te vertrekken uit Suriname

| snc.com | Door: Mascha Scharenborg

'Mensen met geld hebben de macht in Suriname'

De 62-jarige Gerard van den Bergh, die sinds 2019 aan een vleeskuikenintegratie bouwde in Suriname, is vanwege corruptie weer terug in Nederland. Hij waarschuwt Nederlanders die een pluimveebedrijf in Suriname willen opstarten. „De mensen met het grote geld bepalen de wet in Suriname. De president heeft geen macht. Trap er niet in als iemand een interessant aanbod doet.”

Van den Bergh bouwde sinds 2019 aan een vleeskuikenintegratie in Suriname. Hij startte in 2011 met het houden van zogeheten muskuseenden. In acht jaar tijd groeide hij uit tot de grootste eendenhouder in Suriname. Nadat hij

in 2018 benaderd werd door een grote investeerder die met hem een groot pluimveebedrijf wilde starten in Suriname, werd een deal gesloten en ging de bouw van start. Het plan was om wekelijks 500.000 kippen af te leveren en een compleet bedrijf, van broederij tot slachterij, te bouwen. In totaal was al zo’n 3,7 miljoen euro geïnvesteerd en volgens de plannen zou nog zo’n anderhalf miljoen nodig zijn om het project af te ronden. De eerste inkomsten met de verkoop van de vleeskuikens kwamen op gang.

„Maar vogelgriep deed zijn intrede en ineens kreeg ik geen importvergunning meer, ondanks een gezondheidscertificaat.

De broedeieren bleven in de haven staan, net als honderden tonnen voer. De drie andere broederijen op Suriname mochten wel doordraaien en kregen de eieren wél. Ik weet vrijwel zeker dat de investeerder in ons bedrijf hierachter zit. Hij had namelijk al eerder aangeven dat hij wilde dat ik het bedrijf verkocht en dwong ons zelfs om het te veilen. Dit weigerde ik en daarin gaf de rechter ons gelijk. Maar hij stopte met investeren en daardoor stonden wij letterlijk stil.”

Pensioen verloren

Er is een kort geding geweest waarbij 240.000 euro is geëist tegen de investeerder. Tot op de dag van vandaag heeft Van den Bergh dit geld niet ontvangen. „We zijn noodgedwongen vertrokken, want we konden het bedrijf niet meer voortzetten, de 45 personeelsleden stonden op staat. We hebben zelfs contact gehad met de president van Suriname, maar ook dat liep op niets uit. Er is veel geld verloren gegaan, mijn pensioen is weg. Voordat we naar Nederland vertrokken, hebben we verkocht wat we konden. Vrachtwagens, auto’s en een molen om voer te malen bijvoorbeeld. Maar de stallen staan er allemaal nog. Veel onderdelen staan nog in plastic.”

Film en boek

Van de Bergh werkt nu aan een boek en een korte film om zijn verhaal uit de doeken te doen en om aandacht voor zijn zaak te krijgen. „Suriname is een klein, maar bijzonder land. Ik zeg niet dat mijn vrouw en ik nooit meer teruggaan. Voorlopig blijven we echter in Nederland en hopen we dat er een definitieve uitspraak komt en dat we ons geld krijgen.”

Beeld: Gerard van den Bergh | Bron: pluimveeweb.nl | 

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Mascha Scharenborg