• zondag 30 June 2024

Copa America 2024: Panama drukt gastland terug, 2-1

| starnieuws | Door: Redactie

César Blackman uit Panama (l) viert feest met teamgenoten nadat hij het eerste doelpunt van zijn ploeg tegen de Verenigde Staten heeft gescoord tijdens een Copa America Groep C-wedstrijd. (Foto: AP)

Het duel tussen gastland de Verenigde Staten en Panama in de tweede speelronde in Groep C heeft alles in zich voor een aantrekkelijke wedstrijd. Rode kaarten, een afgekeurde goal, veel
gele kaarten, overtredingen, maar ook kansen. In het Mercedes-Benz Stadion in Atlanta stunt Panama door te winnen van de Amerikanen met 2-1.
De VS opende zijn campagne met een 2-0 overwinning tegen Bolivia en zou zich na winst kunnen kwalificeren voor de knock-outs als het van Panama wint. Panama leverde een overwegend vastberaden optreden tegen Uruguay in de openingswedstrijd, maar stortte in de laatste fase in, waardoor de Uruguayanen konden kapitaliseren.Panama komt bijna op voorsprong in de eerste minuut van het duel via Yoel Bárcenas, maar zijn schot in het midden van het strafschopgebied is te hoog. Vijf minuten in de
wedstrijd en de Amerikanen scoren via Wenston McKennie vanuit een vrije trap. Na controle door de VAR, wordt het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel.Het is een zwaar fysieke wedstrijd. Timothy Weah krijgt net na het eerste kwartier een gele kaart voor een gewelddadige overtreding. De VAR beslist dat het een rode kaart moet zijn. De Amerikanen vanaf de 17e minuut met tien man verder.Een schot van César Blackman na een voorzet van Adalberto Carrasquilla wordt geblokkeerd. Aan de andere kant scoort Folarin Balogun vanaf de linkerkant van het strafschogebied in de rechterbovenhoek. Antonee Robinson zorgde voor de voorzet. De reactie van Panama die de controle over de bal heeft, komt luttele minuten later. Het is César Blackman die met zijn linkervoet schiet van buiten het strafschopgebied in de linkerbenedenhoek; 1-1.Panama lijkt herboren na de gelijkmaker. Ze blijven rammen in het Amerikaans strafschopgebied. Ze willen nog een doelpunt.De Amerikanen gaan ook niet overliggen en met hun numerieke minderheid, creëren ze toch wat kansen.De drang van de Panamezen wordt in de tweede helft urgenter. De Amerikaanse goalie Matt Turner heeft zijn handen vol. Halverwege de tweede helft wijst de scheidsrechter naar de stip na een overtreding van Cameron Carter-Vickers op José Fajardo in het strafschopgebied. De VAR checkt en het besluit van scheidsrechter wordt teruggedraaid. Geen penalty, het blijft 1-1. De Amerikanen opgelucht.Pas in de 70e minuut komt er een eerste schot na de pauze van de Amerikanen. Het schot van Folarin Balogun gaat rakelings naast het doel.Ook aan de andere kant van het veld, wordt een doelpoging om zeep geholpen. Het schot van Amir Murillo vanuit de rechterkant van het strafschopgebied wordt in midden van het doel weggewerkt. De voorzet was van Yoel Bárcenas.Het zijn de Panamezen die aandringen op winst, aangezien een overwinning ze in leven houdt in het toernooi. De druk van Panama loont. Invaller José Fajardo verslaat Miller van dichtbij nadat de bal minuten lang in het strafschopgebied bleef hangen. Met nog geen tien minuten reguliere speeltijd staat Panama op voorsprong, 2-1.Dan gaat Adalberto Carrasquilla zwaar de fout in bij het stoppen van de run van Christian Pulisic. Direct rood!Beide teams nu met tien man in de laatste minuten, waar er vier minuten blessuretijd bij komen. Panama lijkt wanhopig om de Amerikanen te weerhouden van het scoren. Ze gaan er fysiek hard tegen aan en zien kans om nog een aantal gele kaarten te versieren.In Groep C ligt alles nog open met het resultaat in dit duel. Zowel de Amerikanen als de Panamezen hebben nu elk een van hun twee duels gewonnen. In de derde speelronde treft de Verenigde Staten Uruguay, terwijl Panama Bolivia als tegenstander heeft.