Waarom Bouterse NOOIT geaccepteerd zal worden - WikiLeaks-onthulling brengt Bouterse in grote verlegenheid
| volkskrant.nl | Door: Stieven Ramdharie
Stieven Ramdharie 12 september 2011,
De Surinaamse president Desi Bouterse had tot vijf jaar geleden nog innige banden met een grote transporteur van drugs in Zuid-Amerika. De drugsbaas, Eduardo Beltran, zou volgens de Verenigde Staten een belangrijke tussenpersoon in de regio zijn bij de smokkel van cocaïne uit onder andere Colombia.
Dit blijkt uit een geheim diplomatiek bericht uit juni 2006 van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo. Het stuk is onlangs door klokkenluider WikiLeaks gepubliceerd.
Na veroordeling
De onthulling is een nieuwe aanwijzing dat Bouterse na zijn drugsveroordeling in Nederland mogelijk gewoon doorging met de handel in cocaïne. De oud-bevelhebber werd in 2000
De Amerikaanse ambassadeur Marsha Barnes meldt de relatie tussen Bouterse en Beltran in een stuk van zeven pagina's. Het document gaat over de innige samenwerking van Bouterse met een andere drugsbaas, de Guyanese topcrimineel Roger Khan (39). Deze beruchte drugsbaron, ook wel de 'Pablo Escobar van Guyana' genoemd, werd toen door de VS gezocht wegens drugshandel.
Volgens Barnes zou Beltran opereren vanuit Venezuela. Vertrouwelijke bronnen meldden dat
Niet ons probleem
De vicevoorzitter van het parlement, Ruth Wijdenbosch, vindt dat Bouterse snel met een verklaring moet komen. De Surinaamse regering weigert echter in te gaan op de jongste onthullingen in de WikiLeaksberichten. 'Het is niet ons probleem', aldus minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin.
'De president kan dit niet negeren', aldus Wijdenbosch maandag. 'Als persoon wordt hij genoemd. Hij moet naar het volk toe vertellen wat er precies aan de hand is. Al ontkent hij het, hij moet reageren want hij is nu president van Suriname.'
Bouterse was in 2006 parlementariër. Hij zou volgens drugsbestrijders in Paramaribo, die ervan uitgingen dat hij actief was in de drugshandel, sinds 2004 financieel flink zijn getroffen. In die twee jaar rolde de regering-Venetiaan diverse criminele organisaties op. Hierdoor zou de ex-legerleider volgens de Amerikanen 'gedwongen zijn geweest de hand te reiken naar nieuwe partners'.
Erstige verlegenheid
De onthulling over Beltran brengt Bouterse (65), die sinds 2010 president is, opnieuw in ernstige verlegenheid. Begin dit jaar bleek al uit uitgelekte WikiLeaks-berichten dat hij tot 2006 stevige banden had met Khan. Geruchten hierover doen al jaren de ronde in Suriname en het buurland Guyana. De voortvluchtige Khan werd medio 2006 in Paramaribo gearresteerd. Hij zit sindsdien een straf in de VS uit van 15 jaar.
De Amerikanen omschrijven het koppel Bouterse-Khan als 'partners in de drugshandel'. 'Khan helpt naar verluidt Bouterse met zijn financiële situatie door hem de mogelijkheid te geven zijn inkomen aan te vullen met de drugshandel', aldus Barnes.
Volgens de toenmalige minister van Justitie Chandrikapersad Santokhi, een jarenlange tegenstander van Bouterse, bezocht Khan Suriname 'regelmatig'. Hij zou toen op een stuk grond van Bouterse, bij het dorp Washabo aan de grens met Guyana, zijn gesignaleerd. Procureur-generaal Subhas Punwasi meldde de Amerikanen in een gesprek dat Bouterse ook een gesprek had met Khan bij een bevriend parlementslid thuis.
Vermoorden
'Hij voelt zich op zijn gemak in Suriname waar hij omgang heeft met Bouterse', meldt de Amerikaanse ambassadeur in Guyana, Roland Bullen, in mei 2006 Washington. Punwasi, die nog steeds in functie is, vertelt Barnes in januari in een vetrouwelijk gesprek ook dat Bouterse mogelijk plannen had hem en Santoki te vermoorden. President Venetiaan zou toen gegijzeld moeten worden.
Op deze manier wilde de ex-legerleider voorkomen dat hij gearresteerd zou worden na een veroordeling wegens de Decembermoorden van 1982. 'Bouterse zou naar verluidt Khan in de armen hebben genomen om huurmoordenaars te leveren voor de moorden', aldus een diplomatiek bericht van februari.
| volkskrant.nl | Door: Stieven Ramdharie