• dinsdag 28 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname droomt over gigantische olievondst offshore

| FD.nl | Door: Bert van Dijk

Er is nog geen druppel commerciële olie gevonden in de wateren voor de kust van Suriname. Toch maakt het land zich al op voor een miljardenolievondst. 'We moeten in Suriname nu de discussie starten over de vraag wat we straks met al dat geld gaan doen. Want het is geen kwestie óf, maar wanneer we olie vinden', zegt Rudolf Elias, managing director van de Staatsolie Maatschappij Suriname in een gesprek met het FD.

Aan grondstoffen heeft het Suriname nooit ontbroken. De voormalige kolonie van Nederland met nog geen 600.000 inwoners, was een van de grootste producenten van bauxiet ter wereld en

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
is nog steeds een belangrijke goudproducent. Maar als de voortekenen niet bedriegen, staat Suriname op het punt om ook een van de rijkste olielanden van Zuid-Amerika te worden. Die voortekenen zijn de extreem succesvolle olieproefboringen in de kustwateren van buurland Guyana de afgelopen jaren.

Als Guyana olie heeft, moet het ook in Suriname zijn

Omdat in de wateren voor de kust van buurland Guyana grote hoeveelheden olie zijn gevonden, verwacht ook Suriname binnenkort een grote olievondst te doen.

Zo’n vondst zou alle economische problemen in de voormalige kolonie van Nederland kunnen oplossen.

Maar experts en economen waarschuwen voor al te groot optimisme.

Drie kilometer van

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
de grens

In 2015 ontdekte ExxonMobil daar voor het eerst grote hoeveelheden olie. Nu, vier jaar en vele succesvolle proefboringen later, is het gebied een van de grootste recent ontdekte olievelden ter wereld. Het Amerikaanse olieconcern schat het volume winbare olie inmiddels al op bijna 6 miljard vaten, goed voor vele honderden miljoenen dollars inkomsten per jaar voor Guyana, een land van ruim 700.000 inwoners.

Als er zoveel olie zit onder de zeebodem, dan stopt dat niet opeens bij de grens met Suriname, zo denken ze in het land. Olie zit vast in gesteente dat zich over miljoenen jaren heeft gevormd. gesteente dat naar alle waarschijnlijkheid ook in de nabijgelegen Surinaamse zeebodem is gevormd. 'De laatste succesvolle proefboring van ExxonMobil vond plaats op 3 kilometer afstand van de grens met Suriname', zegt algemeen directeur Elias.

 

Rudolf Elias, managing director Staatsolie Suriname

Rudolf Elias, managing director Staatsolie Suriname

Droge putten

Toch is er ondanks een aantalproefboringen in de afgelopen jarennog geen olie gevonden voor de kust van Suriname. Het Amerikaanse Kosmos Energy, een van de bedrijven die proefboort in Surinaamse wateren, vond eind vorig jaar bij een tweede exploratieboring opnieuw geen olie. Ook andere bedrijven, waaronderTullow en Apache boorden al driekeer een droge put.

Elias heeft wel een verklaring. 'Intotaal hebben twaalf internationale bedrijven een vergunning voor proefboringen in verschillende gebieden voor de kust van Suriname. Die bedrijven delen natuurlijk geen data over wat ze vinden met elkaar.

'Te optimistisch'

ExxonMobil heeft in Guyana daarentegen een licentie om in een heel groot gebied te boren en heeft daardoor een goed beeld van de bodem gekregen.' ExxonMobil is ook een van de concessiehouders van de blokken voor de kust van Suriname, hetgeen Elias vertrouwen geeft dat er olie zal worden gevonden.

Maar Jilles van den Beukel, geoloog en olie-expert, denkt dat Suriname te optimistisch is. 'Het kan best zijn dat er wel een goed reservoir zit, maar dat dit niet gevuld is met olie zoals in Guyana. Of dat er wel olie en gas in het gesteente zit, maar dat er geen goed reservoir is.'

 

 

| FD.nl | Door: Bert van Dijk