OOK MOODY’S DEGRADEERT RATING SURINAME NAAR NEGATIEF
| dagblad de west | Door: Redactie
Moody’s Investors Service, (“Moody’s”) heeft gisteren, de lange termijn outlook van de Surinaamse overheid gedegradeerd van B2 naar B3, en de vooruitzichten veranderd van stabiel naar negatief. Deze rating komt in navolging van de beoordelingen van Fitch Rating en Standard & Poor’s waarbij de kredietwaardigheid van Suriname ook al omlaag werd gebracht.
Volgens Moody’s zijn de negatieve vooruitzichten voor de B3-rating duidelijk gekoppeld aan de begrotingsconsolidatie en zullen aanhoudend grote begrotingstekorten in 2020-21 potentiële financieringsrisico’s met zich meebrengen. Moody’s ziet ook aanhoudende druk op de wisselkoers, waardoor de kans toeneemt dat een abrupte correctie, de schuldmetriek en het totale kredietprofiel van
Volgens oud-bankier Jim Bousaid, was dit te verwachten, aangezien deze kredietbeoordelaar ook dezelfde trend volgt als Fitch en S&P. De rating van Moody’s is daarom iets anders dan de vorige twee beoordelingen, maar de essentie, is dat we weer gedowngrade zijn en de ratings komen overeen.
Verder zegt Bousaid, dat deze beoordeling alleen maar bevestigt, hoe slecht het gaat met de economie van het land. Het is de derde keer binnen zeer korte tijd, dat Suriname van een gerenommineerde kredietbeoordelaar een negatieve rating heeft gekregen voor zijn vooruitzichten.
Bij de twee voorgaande ratings kreeg Suriname van Fitch en S&P de
Nog nooit eerder heeft Suriname van een kredietwaakhond een beoordeling gehad die lager lag dan de ‘B-klasse’. Toen het conceptrapport van Fitch begin dit jaar naar minister Gillmore Hoefdraad werd gestuurd, reageerde deze woedend, omdat Fitch Ratings zoals gebruikelijk gemaakt geen contact met de regering had. Ook zei hij, dat het bureau met de beoordeling kwam, ofschoon Financiën het contract met hem had opgezegd.
Financiële deskundigen bevestigen tegenover ons, dat de afwaardering van deze kredietbeoordelaars alles te maken heeft met de structurele aard van de overheidstekorten. Deze zullen in de komende periode verder verslechteren, door de sterke daling van de aardolieprijs en ten gevolge van de Covid-19 pandemie. Verder had S&P in zijn jongste rapport ook conclusies getrokken uit data van het ministerie van Financiën, dat de kosten van de opgelopen schuldenlast van de Staat, dit jaar bijna SRD 1,7 miljard, moeten bedragen.
Hiervan is SRD 500 miljoen gerelateerd aan de kosten van binnenlandse schulden, die nog dit jaar voldaan moeten worden. Moody’s heeft in zijn rapport ook bevestigd, dat de overheidsfinanciën enorm aan het verslechteren zijn. Het begrotingstekort is groot. De wisselkoers staat eveneens onder druk, terwijl de schulden alleen toegenomen zijn.
Volgens Moody’s zijn naast de financiële crisissituatie en verminderde inkomsten, ook extra middelen nodig voor het beteugelen van de coronacrisis. Daarbij is een wet aangenomen waarin de regering een noodfonds van SRD 400 miljoen mag instellen. De regering zal extra geld moeten lenen op de lokale markt of monetair financieren.
| dagblad de west | Door: Redactie