• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Mogelijk verband tussen Centrale Bank en in beslag genomen

| abcsuriname.com | Door: Redactie

De Verenigde Staten van Amerika hebben een geldsbedrag van 1.6 miljoen Euro in beslag genomen, dat Suriname toebehoort. Volgens verschillende bronnen gaat het om gelden van cambiohouders.

VHP-parlementariër Asis Gajadien zegt echter dat het gaat om middelen die de Centrale Bank van Suriname, ter beschikking heeft gesteld aan cambio’s. Op die manier tracht de Centrale Bank om overschotten aan contante Euro’s kwijt te raken, omdat cambio’s de Euro’s overzetten in Amerikaanse Dollars, en die vervolgens terugvliegen naar Suriname.

De geldzending van 19 miljoen Euro, die door Nederland werd aangehouden, is de directe oorzaak van de overschotten aan contante Euro’s. Suriname neemt het

risico niet om nog meer geldzendingen te verrichten, aangezien Nederland geen garantie geeft dat die niet in beslag zullen worden genomen.

Gajadien spreekt van economisch isolement als gevolg van wanbeleid. De Centrale Bank moet, volgens de parlementariër gebruik maken van een zogenaamde ‘achterdeur-methode’ om geldzendingen te verrichten. Hij vindt het noemenswaardig dat een Centrale Bank zich leent voor dergelijke praktijken, omdat er officieel girale transacties gedaan worden tussen de Centrale Bank en de cambio’s, terwijl er in de realiteit chartale middelen worden overgebracht.

De Vereniging van Cambiohouders wilde niet reageren op vragen van onze nieuwsdienst.

Bron: http://www.abcsuriname.com/nieuws/1-lokaal-nieuws/5879-mogelijk-verband-tussen-centrale-bank-en-in-beslag-genomen-geld-in-vs

| abcsuriname.com | Door: Redactie