De wedloop naar een coronavaccin: hoopvol, of vooral een prestigestrijd?
| gelderlande.nl | Door: Stephen Friedrichs
NIJMEGEN/ WAGENINGEN - Zo’n beetje de hele wereld is naarstig op zoek naar een vaccin of een wondermiddel tegen corona. Zo ontdekten onderzoekers van het Nijmeegse CWZ dat ernstig zieke coronapatiënten een tekort aan vitamine K hebben, doet het Radboudumc (ook Nijmegen) proeven met een al bestaand tuberculosevaccin en zijn wetenschappers in Wageningen bezig met de ontwikkeling van een volledig nieuw vaccin.
Om nog maar te zwijgen over de grootschalige projecten die lopen in onder meer Engeland, Duitsland en China. Is de kip met de gouden eieren daadwerkelijk binnen handbereik, of is het vooral een wetenschappelijke prestigestrijd geworden waarbij ziekenhuizen en universiteiten elkaar
Want, eerlijk is eerlijk, het claimen van een potentiële coronadoorbraak kan marketingtechnisch natuurlijk heel interessant zijn. Toch is dat te kort door de bocht, zegt de Nijmeegse wetenschapsjournalist Stan van Pelt. Hij is redacteur bij van universiteitsblad Vox en schrijft ook geregeld voor de Volkskrant: ,,Wat mij opvalt is dat nu juist veel saamhorigheid bestaat tussen wetenschappers. Zo worden onderzoeksbevindingen direct online gepubliceerd en gedeeld. Vóór de coronacrisis gebeurde dat nooit zo snel en was er juist meer concurrentie. Datzelfde geldt voor ziekenhuizen: die werken volop samen. Binnen Nederland, maar ook in internationaal verband.”
‘Alle pijlen op corona’
Nog een
Die combinatie van factoren zorgt ervoor dat in reuzenstappen wordt gewerkt richting een werkend vaccin. Toch is het belangrijk om kritisch te blijven, vervolgt de Nijmegenaar. ,,In alle snelheid worden soms stappen overgeslagen. Het is de afgelopen tijd al meer dan eens voorgekomen dat een persbericht verscheen over een veelbelovend onderzoek, waaraan naderhand toch een hoop haken en ogen bleken te zitten. Ook zijn resultaten soms tegenstrijdig, zoals of het ebola-medicijn Remdesivir nu wel of niet werkt tegen corona.”
Meerdere vaccins mogelijk
Hoe kansrijk de Gelderse projecten zijn die nu lopen, durft Van Pelt ten slotte niet te zeggen. Dat er talloze initiatieven zijn, is volgens hem juist ook goed. ,,Het is zeker niet zo dat lopende corona-onderzoeken moeten stoppen als er één vaccin op de markt komt. Het is immers niet uitgesloten dat een vaccin pas op een later moment - bijvoorbeeld na een jaar - bijwerkingen geeft en dus weer van de markt moet worden gehaald. Tegelijkertijd is het mogelijk dat het ene vaccin beter aanslaat bij kwetsbare ouderen, terwijl een ander middel juist voor jongeren geschikt is. Dus des te meer mogelijkheden, des te beter.”
| gelderlande.nl | Door: Stephen Friedrichs