• maandag 07 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COMPLIANCE MEDEWERKERS MOETEN ZICH DOORLOPEND SCHOLEN

| united news | Door: Redactie

Suriname is voor nu even uit de gevarenzone van blacklisting, waardoor toegang tot het internationale financiële systeem voorlopig is verzekerd.

Echter, dat betekent niet dat belanghebbenden, met name in het financiële systeem, lui achterover kunnen leunen en overgaan tot de orde van de dag. Compliance officers, de ‘poortwachters’ van het financiële systeem van het land, zullen zich constant moeten blijven scholen en hun vaardigheden blijven bijschaven en aanscherpen om de trends in dit vrij nieuwe vakgebied bij te benen en ervoor te zorgen dat Suriname bij de les blijft.

De autoriteiten hebben het juridische raamwerk om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan

behoorlijk versterkt en bij brede lagen van het publiek is de bewustwording toegenomen.

Wat nu moet gebeuren is dat compliance regels waar sectoren zoals het bank- en verzekeringswezen, cambio’s en gokbedrijven, de autobranche en notariskantoren aan moeten voldoen ook daadwerkelijk en effectief worden toegepast en nageleefd. Dat komt naar voren tijdens een interview met Harm Groot Kormelink en David Zwarts van Delta Capita en Winston Wilson van Tabto Group.

Zij organiseren zaterdag de eerste KYC & AML Bootcamp ‘Compliance Control & Transaction Monitoring’. Er zullen workshops worden verzorgd voor professionals binnen de financiële wereld die met onder meer ‘Know Your Customer’ (KYC)

en ‘Antimoney Laundering’ (AML) aspecten te maken hebben. Deelnemers zal worden geleerd hoe het compliance controle raamwerk bijdraagt aan een gestructureerd risicomanagementmodel binnen hun organisatie. Ook de kneepjes ten aanzien van strategische risico’s zullen aan de orde komen.

Zwarts zegt dat compliance regels in een organisatie alleen niet voldoende zijn. Organisatorisch zullen zaken zodanig moeten zijn geregeld dat enerzijds de regels werken en anderzijds inhoudelijk de compliance richtlijnen en basisuitgangspunten waaraan zal moeten worden voldaan effectief tot uitvoering worden gebracht. Het komt weleens voor dat organisaties de regels doorvoeren, maar monitoring en bijsturing te wensen overlaten of dat het helemaal niet gebeurt. De monitoringcyclus – plan-do-check-act – is belangrijk om de effectiviteit te waarborgen, zegt Zwarts.

Tijdens de bootcamp wordt voor deelnemers een voedingsbodem gecreëerd om te leren en kennis met elkaar te delen waar ze in hun werk iets aan hebben. Het wordt een interactieve dag, zegt Groot Kormelink. Er zullen casussen worden gepresenteerd die deelnemers aan de hand van de verschillende zaken en aspecten over KYC en AML die hen zijn bijgebracht zullen moeten oplossen. Wilson geeft aan dat medewerkers van bedrijven in de sectoren die zijn genoemd in de antiwitwaswetgeving tot de doelgroep behoren. “Dat zijn de poortwachters van het financiële systeem en in de wet is het uitgekristalliseerd welke doelgroepen dat zijn”, vult Zwarts aan.

Suriname heeft volgens hem het juridische raamwerk al goed op orde en het tempo waarop nieuwe wetgeving erbij komt, noemt hij “indrukwekkend”. “Je moet als land deze stappen zetten. Je kunt deze wetten hebben, maar uiteindelijk gaat het om de executiekracht. En het succes hiervan valt of staat met hoe de ‘poortwachters’ daar uiteindelijk in de praktijk mee omgaan”, zegt de Delta Capita-vertegenwoordiger.

Er kunnen “prachtige wetten” zijn gemaakt, maar als ze niet op de juiste wijze worden toegepast, nageleefd of gehandhaafd “dan gaat dat systeem niet werken”. Het gaat om de praktische invulling van de wetten en de naleving of ze succesvol zullen zijn. Van de poortwachters wordt daarom verwacht dat ze zijn voorbereid en opgeleid om hun taak in praktijk te brengen.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie