• vrijdag 21 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Abigail Karioredjo, bouwuitvoerder van de restauraties van het Elisabeth Samsonhuis, en Cynthia McLeod openen symbolisch de zijdeuren

Cascorestauratie Elisabeth Samsonhuis opgeleverd

| de ware tijd | Door: Redactie

‘Heel Suriname moet trots zijn’ ~ Tekst en beeld Audry Wajwakana

PARAMARIBO — Het Elisabeth Samsonhuis ziet er al een paar maanden van buiten weer fantastisch uit. De restauratie van het monumentaal pand op de driesprong van de Heeren-, Malebatrum- en Wagenwegstraat vordert gestaag. “Het is geweldig mooi om nu naar een prachtig gebouw te kunnen kijken. Hopelijk over een jaar kunnen we het in gebruik nemen”, zegt Cynthia McLeod, voorzitter van Stichting Elisabeth Samsonhuis.

Dinsdag vond tijdens een speciale bijeenkomst de symbolische afsluiting plaats van de reparatiefase van de draagconstructie en gevelsluitingen (casco) van het gebouw en werd de start gegeven

van de afbouwfase. McLeod en bouwuitvoerder Abigail Karioredjo plaatsten symbolisch de deurknoppen van de zijdeuren van het gebouw en konden de aanwezigen het gebouw ook van binnen bewonderen.

“Het is geweldig mooi om nu naar een prachtig gebouw te kunnen kijken. Hopelijk over een jaar kunnen we het in gebruik nemen”

Cynthia McLeod

De cascofase van de restauratie startte op 14 november 2022. Inmiddels is de draagconstructie van het huis volledig versterkt, het dak vernieuwd, evenzo alle gevels. Na vele jaren van verwaarlozing is het gebouw wederom een object dat – voor nu nog slechts van de buitenzijde – bewonderd kan worden om

haar schoonheid. Bestuurslid

Kosten cascorestauratie

Duncan Brunings gaf een uiteenzetting van de kosten van de cascorestauratie die ruim 455.000 US dollar kostte. Deze is hoofdzakelijk gefinancierd met de geldschenking (349.920 US dollar) van het Ambassadors Fund for Cultural Prervation door tussenkomst van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo. Daarnaast met de donaties van Stichting Kirpalani (25.000 US dollar), de Staatsolie Foundation for Community Development (20.000 US dollar) en met restmiddelen uit de schenking van de Nationale Postcode Loterij ter aankoop van het pand (59.000 US dollar).

“De cascofase van de restauratie is voor nu formeel afgesloten, maar een klein deel van de werkzaamheden zullen om praktische redenen toch later uitgevoerd worden”, licht bestuurslid Duncan Brunings toe. De vloer van de begane grond is nog niet volledig geplaatst, omdat de kelder in de afbouwfase worden uitgevoerd.

De afbouwfase zal ruim een jaar duren en zal ongeveer nog een miljoen Amerikaanse dollars gaan kosten. Ter medefinanciering daarvan committeerde vorig jaar De Nederlandsche Bank zich tot een geldschenking van vijfhonderdduizend Euro’s. Ook restmiddelen van de Nationale Postcode Lotterij zullen in de afbouw gestopt worden.

Het totale project, vanaf de aankoop tot exploitatie van het gebouw, komt op 2 miljoen US dollar, waarvan 1,4 miljoen aan donaties is opgehaald. De stichting ontbreekt nog ruim zeshonderdduizend US dollar aan financiering. McLeod gelooft dat dit bedrag ook gehaald zal worden. Zij prijst zich gelukkig dat vanaf ze zich inzette vanaf de koop van het gebouw diverse personen geloven in de spin-off van dit project.

Voor alle Surinamers

“Het Elisabeth Samsonhuis gaat voor de toekomst voor alle Surinamers zijn. Heel Suriname moet trots zijn”, benadrukt ze tegenover de Ware Tijd. In haar toespraak gaf ze een schets wat er allemaal in het gebouw zal komen als het helemaal af is. Zo komt er een museum op de begane grond, een zaal voor muzikale optredens, seminars en theateropvoeringen.

Er zal ook ruimte gemaakt worden voor vergaderingen, een documentatiecentrum en bibliotheek. In het buitengedeelte komt een paviljoen waar jongeren actief en creatief zich bezig houden met het leren van de Surinaamse geschiedenis met het gebouw als decor.

McLeod heeft in de jaren negentig onderzoek gedaan naar de vrije rijke zwarte vrouw Elisabeth Samson (1715 –1771). Zij bouwde het huis dat zij in 1742 erin ging wonen tot haar overlijden in 1771. Haar man erfde het huis en na zijn overlijden erfde een achterneefje van Samson, Philip Samuel Hanssen, het huis. Zijn initialen staan nog aan de bovenkant van de deuropening van het huis.

Het gebouw werd daarna verkocht tot het in 1821 door de overheid werd verkocht. De allereerste openbare school en een uloschool werd erin gevestigd. Na de scholen werd het de Burgerlijke Stand. Ook de Koninklijke Openbare Bibliotheek werd ondergebracht. Voor het laatst was het ministerie van Arbeid erin gevestigd

Het bestuur verwacht dat het Elsabeth Samsonhuis zevenduizend bezoekers per jaar zal ontvangen, zodra het operationeel is. Met de entreegelden en huur van de ruimten zal het gebouw zelfstandig financieel in stand gehouden worden.

De bijeenkomst werd bijgewoond door de ambassadeurs Robert Faucher en Walter Oostelbos van de VS en Nederland. Voor de afbouwfase heeft de stichting een intentieverklaring getekend met het architecten- en ingenieursbureau Office for Design and Engineering (ODE) en het bouwbedrijf REMAS NV.

De ambassadeurs Robert Faucher (VS) en Walter Oostelbos (Nederland) konden het gebouw van binnen bewonderen.
De ambassadeurs Robert Faucher (VS) en Walter Oostelbos (Nederland) konden het gebouw van binnen bewonderen.

 

| de ware tijd | Door: Redactie